Miód gruszkowy wg. św. Hildegardy z Bingen

O miodzie gruszkowym Hildegarda wyraża się w samych superlatywach jako o środku odtruwającym i oczyszczającym organizm. Pomaga podobno na migrenę, bóle głowy i trudności z oddychaniem.

Przepis: Weź gruszki, pokrój na kawałki, wyrzucając przy tym pestki, ugotuj dobrze w wodzie i rozgnieć na papkowaty mus, weź korzenia niedźwiedziego (Baerenwurz) i gałgantu mniej niż korzenia niedźwiedziego, i lukrecji mniej niż gałgantu, i pieprzycy mniej niż lukrecji (a jeśli nie masz korzenia niedźwiedziego, weź korzenie kopru) i zetrzyj wszystko na proszek i wymieszaj, i włóż do średnio rozgrzanego miodu, i dodaj wcześniej wspomniane gruszki, i wymieszaj wszystko dobrze. Powyższą miksturę należy przyjmować trzy razy dziennie: rano na czczo jedną łyżeczkę od herbaty, po jedzeniu dwie, a wieczorem trzy zwykłe łyżki.

 

Leczymy sie i gotujemy ze św. Hildegardą z Bingen, Petra Hirsher, Wydaw, Esprit

Sieci społecznościowe

Tagi