Miód Manuka zabija więcej bakterii niż dostępne antybiotyki!

Nie każdy miód posiada takie same właściwości. Chociaż korzyści z surowego, nieprzetworzonego miodu zostały dobrze udokumentowane w ciągu wieków, australijscy naukowcy odkryli jeden rodzaj miodu, zwany miodem Manuka, który może być lepszy niż wszystkie znane antybiotyki.

Miód Manuka produkowany jest w Nowej Zelandii przez pszczoły pozyskujące nektar z krzewu Manuka. Ten niezwykły rodzaj miodu nie tylko skutecznie zabija bakterie. Miód Manuka może być kluczem do zwalczania problemów zdrowotnych, ratując życie tysięcy ludzi na całym świecie.

Miód Manuka zwalcza superbakterie

Dr Dee Carter z Uniwersytetu w Sydney zauważył, że antybiotyki nie tylko mają krótki czas działania, ale bakterie szybko stają się odporne na działanie ich substancji czynnych, co czyni antybiotyki  bezużytecznymi w miarę upływu czasu.

W raporcie, opublikowanym w European Journal of Clinical Microbiology, wykazano, że miód Manuka zabił prawie każdą bakterie i patogen, na których został przetestowany. W przeciwieństwie do wszystkich antybiotyków dostępnych na dzisiejszym rynku, żaden z testowanych antybiotyków nie był w stanie zdominować kuracji miodem.

Według dr Carter, w miodzie Manuka istnieją szczególne związki, takie jak metyloglioksal, które wyniszczają bakterie, zanim te będą w stanie dostosować się i budować oporność.

Właściwości biologiczne miodu Manuka, to przede wszystkim działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, stymulujące proces gojenie się ran, poprawiające odporność . Jednak tym, co odróżnia miód Manuka od reszty jest fakt, że jego antybakteryjne działanie jest wyzwaniem nawet dla najsilniejszych superbakterii, jak na przykład opornego na metycylinę gronkowca złocistego.

Miód Manuka jest wykorzystywany w leczeniu i profilaktyce raka, wysokiego poziomu cholesterolu, przewlekłego zapalenia, cukrzycy, leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych, infekcjach  oczu, uszu i zatok. Może  być również przydatny w leczeniu ran i owrzodzeń skóry.

Według jednego z badań, opublikowanego w naukowym czasopiśmie Peer J, przewlekłe rany stają się poważnym  globalnym  problemem  zdrowotnym, z powodu problemów oporności bakterii na antybiotyki. Są one kosztowne i trudne do wyleczenia, a biofilm bakteryjny jest ważnym czynnikiem przyczyniającymi się do opóźnień w leczeniu. Istnieje pilna potrzeba opracowania nowych, skutecznych leków w miejscowym leczeniu ran i miód wykazał wielki potencjał w tym zakresie.

Naukowcy postanowili sprawdzić miód Manuka jako alternatywną metodę leczenia ran ze względu na jego  szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego oraz właściwości uniemożliwiające bakteriom budowanie oporności.

Badania wykazały, że miód może uniemożliwić powstawanie biofilmów bakteryjnych oraz wyeliminować ustabilizowane biofilmy. Co więcej, wyniki głoszą, że miód Manuka może być z powodzeniem stosowany do zabijania biofilmów bakterii powodujących powstawanie przewlekłych ran, co pozwala stosować tego typu miód jako skuteczne miejscowe leczenie przewlekłych ran.

W ostatnim czasie miód Manuka zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, ze względu na swe właściwości. Jednakże, rosnące zapotrzebowanie na tej miód doprowadziło do powstania wielu tanich podróbek. Warto upewnić się zatem czy miód, który planujemy zakupić jest prawdziwy.

 

 Na podst. Study: Manuka honey kills more bacteria than all available antibiotics; Naturalnews.com

 

 

Sieci społecznościowe

Tagi