Miód regenerujący wątrobę

Wątroba jest odpowiedzialna za przemianę materii i gospodarowanie energią. Choruje na skutek nie zachowania umiaru, zaś do jej regeneracji służy miód z kasztanami jadalnymi. Poniżej przepis polecany przez św. Hildegardę na schorzenia i bóle wątroby. Miód należy wcześniej odszumować, czyli zebrać pianę, która powstanie podczas jego podgrzania. Następnie przygotowujemy z niego 20-30 procentową mieszankę. W tym celu dr Strehlow radzi, by 3 łyżki mąki z kasztanów jadalnych zmieszać ze 100 g miodu (najlepiej malinowego, akacjowego lub lipowego) i dwa razy dziennie jeść po 1 pełnej łyżeczce, ewentualnie smarować nim chleb (orkiszowy na zakwasie) przez dwa miesiące. Później również należy często jeść go po 1 łyżeczce. Jeśli człowiek chce odzyskać zdrową wątrobę musi również poznać właściwą miarę swoich możliwości i nauczyć się ją kochać. Inne sugestie na temat zdrowia znajdziecie w książce „Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen” – polecam. Na zdjęciu mamy miód kasztanowy, z galgantem (wspomaga serce) i – w trzecim słoiczku – miód z młodymi orzechami włoskimi.

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi