Miód z wszewłogą górską i gruszkami

Dziś proponuję leczenie jedzeniem i zapraszam do sporządzenia „złota” św. Hildegardy – mieszanki ziołowej uwalniającej jelita od pleśni (drożdżaków, grzybów Candida), patogenów chorobotwórczych i toksyn. Kuracja miodem z wszewłogą górską i gruszkami sprawdza się również przy migrenowych bólach głowy i jako środek oczyszczający wspomagający przy chorobach autoagresywnych, wszak nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Wszewłoga górska pochodzi z roślin selerowatych, znaleźć można ją na górskich łąkach i pastwiskach  w Polsce rośnie w Sudetach. Ma wrzecionowate, grube kłącza osiągające długość 20 cm, ciemnobrązowe z zewnątrz, białe w środku, wykopuje się je jesienią. W połączeniu z galgantem (ma właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne i antywirusowe), sproszkowanym korzeniem lukrecji (spokrewniona z przeciwzapalnym kortyzolem, można nią wyleczyć zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit) i cząbrem (usuwa bakterie gnilne i zarazki chorobotwórcze), wszewłoga górska z dodatkiem gruszek (w charakterze środka przeczyszczającego) i miodu, leczy.

Składniki:

  • 1kg gruszek,
  • 6 łyżek odszumowanego miodu (słoik wstawiamy do bardzo ciepłej wody i zbieramy pianę, która pojawi się na wierzchu – na tym polega odszumowanie miodu), 70g mieszanki ziołowej z wszewłogą górską.

Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i gotujemy do miękkości, odcedzamy na sicie, wodę odlewamy. Przekładamy je z powrotem do garnka, zgniatamy widelcem (można zmiksować blenderem), dodajemy miód i zioła, mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (można też porcjami zamrozić).

Przed śniadaniem zjadamy 1 łyżeczkę, w południe 2 łyżeczki i 3 łyżeczki wieczorem: można rozpuścić w ciepłej wodzie, zjadać na zakwasowym orkiszowym chlebie, w orkiszowo-kasztanowym naleśniku, dodać do porannej orkiszanki. Smakuje lekko pikantnie i bardzo, bardzo ziołowo. Kuracja odtruwająca trwa 2-3 tygodnie. Można zrobić ją także na wiosnę.

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl

Sieci społecznościowe

Tagi