Mirra, czyli "łzy balsamowca"

Mirrę wspominano już w pismach starożytnych Egipcjan. Jest to wonna żywica wydobywana z kory różnych gatunków drzew i krzewów z rodzaju Commiphora, z rodziny osoczynowatych.

Balsamowiec mirra ma lekki, przyjemny aromat i gorzki smak; działa ściągająco i silnie pobudzająco.

Mirra zawiera też aromatyczny olejek o charakterystycznym zapachu kadzidła.

Ze względu na właściwości tonizujące, spazmolityczne, antyseptyczne i pobudzające mirra jest wskazana w przypadku chorób dziąseł i migdałków. W połączeniu z solami żelaza stosuje się ją w dyspepsji i anemii. Nalewka jest składnikiem preparatów do płukania jamy ustnej i gardła w przypadku stanów zapalnych.

W dawnych wiekach szerokie zastosowanie w recepturze aptecznej znajdowała mirra, czyli "łzy balsamowca", otrzymywana przez nacinanie pnia tego drzewa, a następnie zeskrobywanie z kory czerwonobrunatnych bryłek. Po ich przedestylowaniu uzyskiwano olejek stosowany w recepturze aptecznej, czyli Oleum Myrrhae. Oba surowce, żywica i olejek, miały właściwości odkażające i ściągające. Naukowcy wykazali, ze ich gorzki smak i silny zapach były spowodowane obecnością metoksyfuranodienu. Dziś wyciąg z mirry znajduje zastosowanie w płynach i pastach do leczenia parodontozy oraz w przemyśle perfumeryjnym jako tak zwany utrwalacz zapachów.

 

"Weź sobie najlepsze wonności: pięćset syklów obficie płynącej mirry, połowę tego, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnego cynamonu i tyleż, to jest dwieście pięćdziesiąt syklów wonnej trzciny."    Księga Wyjścia 30,23

 

Źródło:Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi