Muffinki jeżynowe

Mniej popularne od malin, jeżyny stanowią równie smaczną i zdrową przekąskę. Jeżyny mają dużo potrzebnych organizmowi składników, a przy tym nie są kaloryczne!.Owoce jeżyn mają sporo witaminy C, o jej prozdrowotnych właściwościach można by mówić naprawdę długo. Przede wszystkim poprawia odporność organizmu. Poprawia też wchłanianie żelaza, które znajduje się jeżynach. Oprócz tego jeżyny mają witaminy z grupy B (B6, tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy) oraz witaminy E, A i K. Jeżyny zawierają dużo potasu, pierwiastka, który odgrywa ważna rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pracy mięśni. Duży niedobór potasu wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Z kolei występujące w jeżynach minerały (wapń i magnez) oraz witamina K wspólnie dbają o gęstość kości. Jeżyny zawierają dużo przeciwutleniaczy (antyoksydantów) czyli substancji, które niwelują nadmiar wolnych rodników, a więc spowalniają starzenie się organizmu i występowanie chorób (na przykład nowotworowych).

Składniki:

2,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 torebka cukru waniliowego

50 g roztopionego masła lub margaryny

1 szklanka mleka

1,5 szklanki jeżyn

Przygotowanie:  Wymieszać składniki, tak aby powstało lejące się ciasto. Pozwolić, żeby jeżyny puściły sok, dzięki czemu muffinki mają lepszy smak oraz ciemniejszy kolor. Muffinki piec w temp. 190′ , przez około 20 minut.

 

 

 

Źródło: www.urodaizdrowie.pl

Źródło: www.zdrowie.gazeta.pl

 

Sieci społecznościowe

Tagi