Mydlnica lekarska prof. Elżbieta Pisulewska

Mydlnica lekarska (Saponaria officinalis) to bylina z rodziny goździkowatych (Caryophyllaceae). Występuje w Europie, Azji na obszarach klimatu umiarkowanego oraz Ameryce Pn. W Polsce spotykana na niżu, nad brzegami rzek, rowów, na miedzach, przydrożach, a także uprawiana w ogrodach przydomowych. Roślina wykształca silnie rozgałęzione, płożące kłącze, łodygę rozgałęzioną w części górnej, wysoką do 80 cm, liście jajowatolancetowate oraz bladoróżowe lub białe kwiaty zebrane w dwuramienne wierzchotki. Owocem jest torebka. Surowcem stosowanym w lecznictwie jest kłącze i korzeń zbierane w drugim lub trzecim roku wegetacji. Zawiera do 5% saponin triterpenowych.

 

 

Produkty Benedyktyńskie

 

Szampon z mydlnicą lekarską zawiera substancje myjące oraz pielęgnujące. Polecamy go do częstego mycia włosów cienkich, delikatnych, suchych i normalnych. Zastosowane w szamponie z mydlnicą lekarską zioła są bogate w sole mineralne, karotenoidy, kwas pantotenowy, witaminy: A, E, F, H.

Mydlnica lekarska należąca do rodziny goździkowatych to bylina pospolita występująca na terenie całego kraju. Spotkać ją można w rozmaitych miejscach na przydrożach, obrzeżach lasów, w pobliżu i ludzkich domostw, w zaroślach, a także i w ogrodach. Surowcem lekarskim jest kłącze i korzeń mydlnicy. Występują w nich przede wszystkim: saponiny — saporubina, saponaryna, cukry.

 

 

 

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 49

Źródło: www.ziola.pisz.pl

Źródło: www.produktybenedyktyńskie.com

 

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi