Nadzieja w jagodach Prof. Iwona Wawer

Ciemne owoce jagodowe: winogrona, aronia, wiśnie, czarne porzeczki, czarne jagody zawsze były uważane za zdrowe, ale teraz lepiej rozumiemy mechanizm biochemiczny. Otóż, mają one dużo ciemnoczerwonych barwników antocyjanionowych. Antocyjaniny występują też w płatkach kwiatów, nadając im kolory od pomarańczowego i czerwonego po fioletowy.

Antocyjaniny:

  • mają silne właściwości antyoksydacyjne, likwidują wolne rodniki,
  • działają przeciwzapalnie,
  • hamują aktywność pro-zapalnych cyklooksygenaz (COX-1 i -2),
  • hamują utlenianie lipidów, co jest obiecujące w zapobieganiu miażdżycy,
  • mogą wpływać na komunikację między neuronami, działać na białka neuroprotkcyjne i redukować sygnały stresu.

Szczury na diecie jagodowej

Naukowcy z Uniwersytetu Tufts (Human Nutrition Research Center on Aging) w Bostonie, USA przeprowadzili serię ciekawych badań na szczurach. Przez kilka tygodni karmiono je paszą o identycznej pojemności antyoksydacyjnej, ale z dodatkiem ekstraktu ze szpinaku, truskawek i czarnych jagód. Wykonano testy sprawdzające pamięć i uczenie się.

Okazało się, że wszystkie ekstrakty wpływały korzystnie na funkcje mózgu, ale najskuteczniejszy był ekstrakt z czarnych jagód, ponieważ odwracał niekorzystne zmiany związane ze starzeniem się.

 

Omega 3, 6, 9 (w odpowiednich proporcjach) + głóg + aronia + żurawina + rokitnik + acerola + liść melisy + ziele wąkroty + witamina C (kwas askorbinowy).

Wspomaganie prawidłowej pracy układu odpornościowego.

- Działanie antyoksydacyjne (usuwanie wolnych rodników – oczyszczanie organizmu) dzięki obecności flawonoidów i antocyjanów z owoców głogu, aronii i żurawiny.
- Liść melisy działa ogólnie tonizująco, normalizując czynności układu pokarmowego. 

Unikalny skład wodnych wyciągów ziołowych i Omega 3, 6, 9 w najczystszej formie, pomagają zapobiegać procesom przedwczesnego starzenia się. Wynika to z aktywności antyoksydacyjnej (usuwanie wolnych rodników – oczyszczanie organizmu) flawonoidów i antocyjanów w owocach: głogu, aronii i żurawiny, a także witaminy C obecnej również w owocach: rokitnika, aceroli i czarnej porzeczki. Wąkrota azjatycka (zwana potocznie zielem długowieczności), owoce aronii i owoce głogu mają pozytywny wpływ na:

- stan naczyń krwionośnych,

- syntezę kolagenu,

- tkankę łączną,

Ziele melisy działa ogólnie uspokajająco, normalizując czynności układu pokarmowego.

Życiodajne oleje: Bioestry to najczystsza forma kwasów  Omega 3, 6, 9. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczone z pożywieniem.

- Są niezbędne w procesach regeneracji organizmu.

- Stanowią budulec nowych komórek.

Stosując kwasy Omega 3, 6, 9 wspieramy serce i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, poprawiamy kondycję skóry, włosów, paznokci oraz stawów, regenerujemy gospodarkę tłuszczową organizmu.

Zastosowanie: Składniki preparatu wspierają prawidłową odporność organizmu. Wynika to z aktywności antyoksydacyjnej (usuwanie wolnych rodników – oczyszczanie organizmu) przypisywane obecności flawonoidów i antocyjanów obecnych w owocach: głogu, aroniii żurawiny, a także witaminy C(kwas askorbinowy). Liść melisy działa ogólnie tonizująco, normalizując czynności układu pokarmowego. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia i odporności, wymaga dodatkowo zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia.

 

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com.pl

 

 

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi