Nadzieja w jagodach Prof. Iwona Wawer

Ciemne owoce jagodowe: winogrona, aronia, wiśnie, czarne porzeczki, czarne jagody zawsze były uważane za zdrowe, ale teraz lepiej rozumiemy mechanizm biochemiczny. Otóż, mają one dużo ciemnoczerwonych barwników antocyjanionowych. Antocyjaniny występują też w płatkach kwiatów, nadając im kolory od pomarańczowego i czerwonego po fioletowy.

Antocyjaniny:

  • mają silne właściwości antyoksydacyjne, likwidują wolne rodniki,
  • działają przeciwzapalnie,
  • hamują aktywność pro-zapalnych cyklooksygenaz (COX-1 i -2),
  • hamują utlenianie lipidów, co jest obiecujące w zapobieganiu miażdżycy,
  • mogą wpływać na komunikację między neuronami, działać na białka neuroprotkcyjne i redukować sygnały stresu.

Szczury na diecie jagodowej

Naukowcy z Uniwersytetu Tufts (Human Nutrition Research Center on Aging) w Bostonie, USA przeprowadzili serię ciekawych badań na szczurach. Przez kilka tygodni karmiono je paszą o identycznej pojemności antyoksydacyjnej, ale z dodatkiem ekstraktu ze szpinaku, truskawek i czarnych jagód. Wykonano testy sprawdzające pamięć i uczenie się.

Okazało się, że wszystkie ekstrakty wpływały korzystnie na funkcje mózgu, ale najskuteczniejszy był ekstrakt z czarnych jagód, ponieważ odwracał niekorzystne zmiany związane ze starzeniem się.

 

 

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi