Nagietek lekarski

Rodzina: astrowate.

Występowanie: pola, tereny trawiaste, nieużytki i grunty rolne rejonu śródziemnomorskiego, od nizin po wysokość 600 m n.p.m.

                Części jadalne i okres zbioru: wykorzystuje się kwiaty, które można zbierać od wiosny do jesieni.

                Nazwa rodzajowa pochodzi od łacińskiego calendae, oznaczającego „pierwszy dzień miesiąca”, co nawiązuje do tego, ze nagietek kwitnie na początku większości miesięcy, niemal przez cały rok.

                Właściwości: przeciwzapalne, antyseptyczne, wspomagające gojenie się ran, stosowany przy zaburzeniach miesiączkowania.

                W kuchni: świeże płatki wykorzystuje się do przygotowania kolorowych sałatek i zup, którym nadają gorzkawy smak, a także do przyprawiania ryb oraz do dekoracji potraw. Można również używać suszonych płatków jako nietypowej, a ciekawej alternatywy dla szafranu dodawanego do risotta i zup oraz do przyrządzenia aromatycznego octu czy naparu nadającego kolor serom, masłu, deserom na bazie mleka i tartom. Pączki kwiatów można zakonserwować w occie i podawać jako „fałszywe” kapary.

                Inne nazwy polskie: pazurki, paznokietki, miesięcznica, nogietki, stuliki.

                Ciekawe nazwy w innych językach: kwiat śmierci, kwiat świętego Piotra, magdalenka, kwiat każdego miesiąca, kapturek, hiszpański goździk.

 

 

Paola Mancini, Sekrety wiejskich ziół. Naturalne receptury, przepisy i inspiracje dietetyczne, wyd. Esprit, Kraków 2015, str. 114

Sieci społecznościowe

Tagi