Nalewka z jaśminowca

Składniki:

  • 1 l spirytusu 70%,
  • ½ l przegotowanej zimnej wody,
  • ½ słoja płatków z kwiatów jaśminowca ( 25 dag ),
  • 20 dag miodu akacjowego lub wielokwiatowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Do nalewki używamy wyłącznie płatków jaśminowca, żółte pręciki wyrzucamy. Płatki przekładamy do wyparzonego, szklanego słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie, często w tym czasie potrząsając słojem.

Po 21 dniach maceracji płyn odcedzamy a płatki dokładnie wyciskamy. Zagotowujemy wodę  z miodem, odszumowujemy (zbieramy pianę) i odstawiamy do wystudzenia.

Chłodny syrop łączymy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, następnie łączymy z jaśminowym nalewem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni aby się przegryzło.

Po tym czasie alkohol przefiltrowujemy do butelek, zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 miesiące aby nalewka dojrzała.

Po roku leżakowania smakiem przypomina dobrej jakości wermut o pięknym aromacie, jaki zawdzięcza dodatkowi miodu.

 

 

Źródło: durszlak.pl

Sieci społecznościowe

Tagi