Nalewka z rzęsy wodnej wg. św. Hildegardy z Bingen

Skład: rzęsa wodna (Lemna minor), pięciornik kurze ziele (Potentilla erecta), gorczyca polna (Sinapis alba), przytulia właściwa (Gallium verum), wrotycz pospolity bez kwiatów (Tanacetum vulgare succus), pieprz biały (Piper album), korzeń imbiru (Zingiber officinale), kora cynamonu cejlońskiego (Cinnamonum ceylanicum), szałwia (Salvia officinalis succus), sok z bulwy kopru włoskiego (Foeniculum vulgare Succus), miód, wino.

Zastosowanie: wzmacnia układ odpornościowy, pobudza obronę organizmu, oczyszcza organizm ze złych soków, toksyn środowiskowych i złogów metabolitów. Stan przednowotworowy (bóle serca, reumatyczne, dolegliwości żołądkowo-jelitowe), profilaktyka nawrotów nowotworowych i chorób z autoagresji. Można stosować w nawracających przeziębieniach i infekcjach grypowych. Pomaga w przywróceniu wewnętrznej równowagi płynów fizjologicznych oraz dla wzmocnienia endogennych sił witalnych. Kora cynamonu wpływa pozytywnie na metabolizm glukozy i tłuszczy, substancje zawarte w koprze na żołądek, jelita i procesy trawienne a dziko rosnąca rzęsa wodna ma zdolności wiązania związków organicznych i metali ciężkich. Rzęsa wodna zawiera cenne flawonoidy będące wymiataczami wolnych rodników, kwasy cyklopentanowe o właściwościach przeciwzapalnych podobnych działaniu prostaglandyn, pomocne w stanach zapalnych i w reumatyzmie. Pięciornik kurze ziele ma właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne, przeciwwirusowe, immunostymulujące i indukujące interferon. Pomocny jest w zapaleniu błon śluzowych jamy ustnej, gardła, żołądka i jelit, biegunce, zaburzeniach trawienia i osłabieniu układu obronnego.

Sposób użycia: 1 kieliszek dziennie na czczo i 1 kieliszek przed snem – jako pierwszy i ostatni napój w ciągu dnia. Profilaktycznie 3litry nalewki w ciągu roku. Pacjenci zoperowani, chorujący na raka powinni stosować go stale.

Sieci społecznościowe

Tagi