Nalewka z szantą wg. św. Hildegardy z Bingen

Skład: ziele szanty zwyczajnej (Marrubium vulgare), owoc kopru włoskiego, ziele kopru ogrodowego (Anethum graveolens herba), wino.

Zastosowanie: na kaszel, katar, chrypkę. Pomaga usunąć zarazki i ich trujące toksyny. Pomaga w kaszlu podczas przeziębienia i grypy oraz kaszlu związanym z dolegliwościami wątroby. Zioła zawierają śluz, który łagodzi podrażnione śluzówki. Goryczka w szancie stymuluje produkcję przeciwciał. Olejki eteryczne działają rozkurczowo i przeciwzapalnie oraz rozrzedzają śluz, co ułatwia odkrztuszanie. Jeśli nalewka z szanty nie pomoże warto zastosować nalewkę z języcznika, która pomaga w „starszych” uszkodzeniach wątroby.

Sposób użycia: 3 razy dziennie wypić pół filiżanki ciepłej nalewki. Dzieciom do lat 6 podaje się małą łyżeczkę kilka razy dziennie, a dzieciom do 12 roku kilkakrotnie w ciągu dnia łyżkę stołową*.

 

* stosowanie u dzieci na podstawie doświadczeń lekarzy niemieckich i niemieckiej literatury.

Sieci społecznościowe

Tagi