Narcyz i jego właściwości

Narcyz biały (narcyz wonny) to kwiat o białej lub żółtej barwie i intensywnym korzennym zapachu. Jest stosowany w niewielkich ilościach jako dodatek do mieszanek kwiatowych.

Wywodził się z Persji, a w VIII wieku został przywieziony do Chin jedwabnym szlakiem i tam rozpowszechniony.

Kwitnie obficie pod koniec wiosny, tworząc sugestywne i malownicze łąki.

Delikatny, okazały i pachnący, tradycyjnie należy do najczęściej zbieranych roślin zielonych.

Główne właściwości lecznicze narcyza zawarte są w kwiecie: wywiera wpływ na mięsień macicy. Działanie jest odczuwalne już w kilka godzin po spożyciu: powoduje skurcz, przywraca normalne krwawienie menstruacyjne. Narcyz jest ponadto wykorzystywany ze względu na jego właściwości przeciwgorączkowe, ściągające, wymiotne i przeciwkaszlowe o działaniu ośrodkowym.

Przyrządzamy napar z 2-3 gramów kwiatów na 0,25 litra wody.

Przyjmujemy dwie lub trzy filiżanki dziennie.

 

Źródło: Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi