Naukowcy znaleźli genetyczne powiązanie między procesem starzenia się, a wybraną dietą

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, Sean Curran i Shanshan Pang, zidentyfikowali grupę genów, które pozwalają organizmowi adaptować się do różnych diet. Wykazali też, że bez tych genów nawet niewielkie zmiany w diecie mogą spowodować przedwczesne starzenie się i śmierć.

Odkrycie to sugeruje, że różne osoby mogą mieć genetyczne predyspozycje do różnych diet, dzięki którym „kwitną”. Dziś, w dobie komercyjnego sekwencjonowania genów, każdy mógłby więc sprawdzić, za pomocą prostego testu krwi, jaka dieta byłaby dla niego najlepsza.

„Wykazaliśmy, że mutacje pojedynczego genu mogą zmienić zdolność organizmu do wykorzystywania konkretnej diety. Niewielkie różnice w genomie (…), które zmieniają to, jak dobrze te geny funkcjonują, mogą wyjaśniać, dlaczego niektóre diety działają na jednych, a na innych nie” – mówi Sean Curran.

Razem z Pangiem badał on Caenorhabditis elegant – gatunek nicienia o długości 1 mm, który od lat 70. jest przez naukowców używany jako organizm modelowy. Geny w C. elegans mają prawdopodobnie swoje odzwierciedlenie u ludzi, a bardzo krótki okres życia tego robaka pomaga naukowcom prowadzić na nim badania nad starzeniem się.

Curran i Pang zidentyfikowali gen o nazwie ALH-6, który opóźniał efekty starzenia się nicienia w zależności od rodzaju aplikowanej mu diety, chroniąc go przed uszkodzeniami mitochondriów, jakie dieta mogłaby spowodować. Gen ten jest wyjątkowo dobrze zachowany, poczynając od jednokomórkowych drożdży, a kończąc na ssakach, zatem bardzo możliwe, że podobne czynniki stoją za zmianami skuteczności różnych diet w przypadku ludzi.

Potrzebne są dalsze badania, które być może dadzą początek spersonalizowanej dietetyce, opartej na indywidualnym genomie każdego z nas.

 

Na podst. Scientists find genetic mechanism linking aging to specific diets, pressroom.usc.edu

 

Sieci społecznościowe

Tagi