Niepokalanek mnisi

Niepokalanek mnisi to roślina należąca do werbenowatych. Pochodzi z obszaru basenu Morza Śródziemnego i środkowej Azji. Niegdyś dostrzegano jedynie jej walory dekoracyjne, jednak z biegiem czasu zauważono również jej lecznicze właściwości. Posiada liliowoniebieskie, pachnące kwiaty zebrane w grona oraz owoce przypominające wyglądem owoce pieprzu. Jego mielone nasiona były stosowane w klasztorach, jako przyprawa obniżającą libido u mężczyzn- stąd określenie: „pieprz mnichów”.

Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie są owoce niepokalanka. Zawierają one olejek eteryczny, irydoidy glikozydowe, flawonoidy, diterpeny oraz kwasy tłuszczowe. Substancje czynne zawarte w ekstrakcie z owoców niepokalanka zmniejszają uwalniania prolaktyny, hormonu, którego zaburzona sekrecja wywołuje wystąpienie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS)2. Do objawów tych zaliczane są m.in: bóle głowy, łatwe męczenie się, tkliwość piersi, bóle pleców, drażliwość a także zaburzenia koncentracji.

Niepokalanek to także dobry sposób na stabilizację całej gospodarki hormonalnej, co stanowi jeden z elementów profilaktyki prawidłowego przebiegu cyklu menstruacyjnego, owulacji, jak i samej ciąży. Pozwala na poprawę płodności oraz ułatwia zajście w ciążę. W dużej mierze odnosi się to do poprawy funkcjonalności ciałka żółtego, będącego głównym producentem progesteronu, odpowiedzialnego m.in. za przyjęcie zarodka i jego prawidłowy rozwój. To także skuteczny sposób na ochronę jajników przed powstawaniem niebezpiecznych cyst, mogących skutkować zespołem policystycznych jajników. Przyjmuje się, że choroba ta stanowi jedną z głównych przyczyn niepłodności wśród kobiet.

Niepokalanek może być również stosowany do stymulacji syntezy prolaktyny, odpowiedzialnej za produkcję pokarmu, co jest niezwykle ważne w okresie karmienia piersią. Z kolei w przypadku nadmiernego działania prolaktogennego, substancje zawarte w niepokalanku prowadzą do ograniczenia jego wydzielania.

Kuracje z wykorzystaniem niepokalanka należy konsultować z lekarzem.

Napar – 1 łyżkę liści lub owoców zalać 200 ml wrzącej wody lub mleka; odstawić pod przykryciem na 20 minut, przecedzić. Pić napar po pół szklanki 4 razy dziennie.

 

 

Źródła: poradnikzdrowie.pl

Sieci społecznościowe

Tagi