Niesamowite, zdrowotne właściwości jagód goji

Jagody goji to owoce rośliny zwanej po łacinie Lycium barbarum, a po polsku – kolcowój, pochodzącej z południowo-wschodniej Azji. Mają jasny, pomarańczowo-czerwony kolor i kształt rodzynki. Nazywa się je czerwonymi diamentami – ze względu na ich wyjątkowe właściwości zdrowotne.

Kolcowój uprawia się w Azji od ponad 2 tys. lat. Już dawno tradycyjna medycyna chińska zauważyła lecznicze właściwości jego owoców i włączyła je do swoich terapii. Dziś ich zalety odkrywa wielu naukowców ze świata zachodniego.

Oto podstawowe korzyści dla naszego zdrowia, jakie odnosimy, jedząc jagody goji.

Bogactwo przeciwutleniaczy. Według Jodi Heimar, autorki książki „Goji Berries: Antioxidant Supreme”, jagody goji są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, flawonoidy, karotenoidy oraz witaminy A, C i E. Jagody te zawierają około 500 razy więcej witaminy C, niż pomarańcze i znacznie więcej beta-karotenu, niż marchew. Mają bardzo wysoki współczynnik ORAC, który określa potencjał antyoksydacyjny. Jego wartość wynosi 3,290. Czyli dużo więcej, niż w przypadku większości innych znanych owoców. Ponieważ przeciwutleniacze pomagają neutralizować wolne rodniki, spożywanie jagód goji może nas ustrzec przed rozwojem chorób degenerujących nasz organizm, takich jak reumatyczne zapalenie stawów, Alzheimer i wiele nowotworów.

Zapobieganie utracie wzroku. Według badań opublikowanych w 2005 r. na łamach British Journal of Nutrition, jagody goji posiadają właściwości, które chronią przed ryzykiem utraty wzroku. Naukowcy z  Politechniki Hongkońskiej przez 28 dni podawali 14 ochotnikom po 15 gramów jagód goji na dobę. 13 członków grupy kontrolnej ich nie jadło. Następnie, w obu grupach porównano poziom zeaksantyny we krwi (jest to przeciwutleniacz, który pomaga zachować wzrok). Okazało się, że w przypadku tych, którzy jedli goji, jej poziom był znacznie podniesiony.

Poprawa płodności u mężczyzn. Jagody goji od dawna są w Chinach uważane są za męski afrodyzjak. Badania potwierdziły słuszność tej opinii. W 2006 r. na łamach Life Sciences opublikowano opis eksperymentu na szczurach, podczas którego okazało się, że u samców tych zwierząt, karmionych jagodami goji, jądra funkcjonowały sprawnie nawet w wysokiej temperaturze. Odkryto również, że składniki jagód wpływają na wydzielanie hormonów płciowych i poprawiają jakość oraz ilość plemników.

Duża ilość składników odżywczych. Jagody goji najbardziej znane są ze swoich walorów antyoksydacyjnych, ale zawierają także olbrzymie ilości witamin i minerałów. Według Paula Grossa, autora raportu 20 Top Superowoców, jedna czwarta filiżanki tych jagód zawiera 11 niezbędnych witamin i 22 minerały. Tak niewielka ilość goji może zaspokoić 24% naszego dziennego zapotrzebowania na potas, 18% zapotrzebowania na cynk i aż 100% na żelazo, miedź i ryboflawinę. Owoce te zawierają też 8 polisacharydów, które są podstawowym źródłem błonnika pokarmowego.

Jagody goji można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także w internecie. Zwykle, spożywa się je suszone. Dla tych, którzy nie lubią ich nieco gorzkiego smaku, dostępne są również w kapsułkach. 

 

Produkty Benedyktyńskie

Sencha z Owocami Goji to oryginalna, lekka, zielona herbata z dodatkiem jagód goji, ozdobiona płatkami nagietka i bławatka. Owoce goji wpływają korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawiają stan stawów i kości, wzroku, łagodzą dolegliwości miesiączkowe i opóźniają proces starzenia.

Składniki: sencha, owoce goji, płatki nagietka, płatki bławatka, aromat.

Sposób parzenia: Zaparzać w temperaturze 65 - 75°C maksymalnie 5 minut, potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki pozostawimy w naparze, herbata będzie bardzo gorzka i bez aromatu. Można parzyć do 3 razy (kolejne parzenie krócej).

 

 

Na podst. The amazing health benefits of goji berries, Michael Ravensthorpe, NaturalNews

www.produktybenedyktynskie.com.pl

Sieci społecznościowe

Tagi