Fenomen soku pomidorowego

Kobiety w ramach eksperymentu naukowego piły sok pomidorowy przez 60 dni – efekty przeszły najśmielsze oczekiwania. Już po kilkunastu dniach eksperymentu zauważono pierwsze zmiany – kobiety znacznie poprawiły sylwetkę, tracąc zbędne kilogramy. Zaszły również pozytywne zmiany w stanie zdrowia. Badania laboratoryjne potwierdziły znaczny spadek poziomu złego cholesterolu. Ponieważ badanie przeprowadzono na zróżnicowanej wiekowo grupie jak również różniącej się stanem zdrowia u różnych osób zarejestrowano inne zmiany- jednak zawsze były to zmiany na lepsze. Zaobserwowano poprawę w leczeniu dolegliwości spowodowanych chorobami serca, trzustki oraz wątroby. Sok doskonale wpłynął na funkcje trawienne. Zanotowano również poprawę stanu zdrowia osób borykających się z przewlekłymi chorobami układu oddechowego.

Na czym polega fenomen pomidorów? Pomidory są doskonałym źródłem witamin i minerałów, których zaskakująco duża ilość fenomenalnie wpływa na nasz organizm. Oto najważniejsze składniki pomidorów i ich działanie:

likopen -doskonale wpływa na pracę serca, ma również działanie antynowotworowe szczególnie wspomaga w walce oraz stanowi profilaktykę raka prostaty i szyjki macicy

pektyna – wpływa na obniżenie złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi mając zbawienne działanie na układ sercowo-naczyniowy

Potas – jego duża zawartość wpływa na pracę serca, jak również ma działanie moczopędne wspomagając nasz układ moczowy

witamina C – wspomaga odporność, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne,

błonnik – wspomaga trawienie oraz proces odchudzania witamina A i E – doskonale wpływa na cerę, nawilżając skórę od środka działa przeciwzmarszczkowo

kwas foliowy, brom – doskonale wpływa na układ nerwowy Nie wystarczy jednak, że zjemy kilka plasterków pomidora na kanapce lub w sałatce. Należy pamiętać, że łączenie go z innymi produktami może pozbawić go prozdrowotnych właściwości, jak również zaburzyć ich wchłanianie. Doskonałym tego przykładem jest łączenie pomidora z ogórkiem, przez co pozbawiamy go zupełnie witaminy C

 

Produkty Benedyktyńskie

Sok pomidorowy wg Św. Agaty wspaniale smakuje, jest zdrowy i posiada wiele właściwości odżywczych. Jednym z najważniejszych składników soku pomidorowego jest likopen - charakterystyczny czerwony barwnik i przewciwutleniacz, który zapobiega min. chorobom serca. Likopen zawarty w przetworach pomidorowych jest lepiej przyswajalny niż ten w świeżych pomidorach. Sok pomidorowy jest również bogatym źródłem potasu, wapnia, betakarotenu, oraz witaminy C i A. Szczególnie polecany dla osób zestresowanych lub uprawiających sporty, ponieważ reguluje ciśnienie i działa regenerująco na organizm.

Sok pomidorowy wg Św. Agaty jest idealny jako napój, oraz dodatek do zup i sosów.

 Skład: sok ze świeżych pomidorów, sól, cukier, przyprawy

 

 

Źródło: www.sekretyzdrowia.net

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi