Niezastąpiona pszenica

Pszenica oddziałuje na keratynę skóry w taki sam sposób jak pszenica orkisz. Korzystny wpływ na keratynę skóry rozciąga się również na keratynę paznokci, choć jej budowa jest inna; podobny efekt osiągamy, używszy otrębów.

Lecznicze właściwości pszenicy są zawarte w nadziemnej niekwitnącej części rośliny; działa depilująco.

Cóż można powiedzieć o pszenicy jako produkcie żywieniowym? Jest to składnik, którego nigdy nie powinno brakować w codziennej diecie wszystkich ludzi. Niestety nawet w czasach współczesnych tak nie jest.

Chleb (pszeniczny) ma też duże znaczenie w modlitwie – jest symbolem podstawowego pokarmu dla ciała i duszy.

Jest to pełnowartościowy składnik pokarmowy zaspokajający codzienne zapotrzebowanie na różne składniki; ma wysoką wartość odżywczą.

Ojczyzną pszenicy jest Palestyna. Mąka otrzymywana z ziaren pszenicy zapewniała Palestyńczykom podstawowy pokarm w postaci białego chleba. Cechą mąki pszennej jest wyższa zawartość glutenu niż w mące żytniej. Środek chleba (Mica Panis albi) był prastarym surowcem recepturowym używanym jako zaprawa do pigułek. Z nim zagniatano sproszkowane lecznicze surowce roślinne, a następnie wytaczano z tej masy pigułki. Środek chleba białego był też mieszany z mlekiem i szafranem i jako kataplazm przykładany na skórę. W XX wieku odpowiednikiem Mica Panis albi stała się skrobia pszeniczna, czyli Amylum Tritici, używana w recepturze aptecznej.

 

Źródło: Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi