Prozdrowotne właściwości zielonego jęczmienia

Zielony jęczmień bije rekordy popularności jako suplement diety, głównie za sprawą niezwykłych właściwości zdrowotnych. Jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i aminokwasów. To specyfik, który ma za zadanie oczyszczać organizm z toksyn, wspomagać odchudzanie oraz zwalczać wolne rodniki.

Niezwykłe właściwości zielonego jęczmienia
Jęczmień (Hordeum L.) jest zbożem i należy do rodziny wiechlinowatych. Istnieje około 25 gatunków tej rośliny. Młode źdźbła znacznie różnią się składem od tych, które znamy, gdyż zbiera się je w początkowej fazie wzrostu. Zielona "trawa" zawierają największą ilość składników odżywczych. Aby nie utracić tych wszystkich cennych walorów, suszy się ją metodą liofilizacji, czyli w niskiej temperaturze. Dzięki temu zachowuje maksymalną ilość witamin i mikroelementów. Dodatkowym plusem jest to, że młody jęczmień uprawia się w ekologicznych warunkach i w żaden sposób nie jest on modyfikowany genetycznie. Gotowy produkt (zazwyczaj w postaci proszku) nie zawiera też barwników, aromatów ani konserwantów.

Wartości odżywcze
Młody, zielony jęczmień to bogactwo witamin oraz składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), wit. C, E i K, a także magnez, potas, żelazo, miedź, chrom, mangan, fosfor, cynk, krzem, sód oraz wapń. W jego składzie są też łatwo przyswajalne węglowodany, białko oraz duża ilość błonnika. To idealne źródło przeciwutleniaczy i aminokwasów.

Właściwości zdrowotne
Młody jęczmień budzi zachwyt ze względu na wszechstronne działanie prozdrowotne. Jego składniki przynoszą ulgę w trądziku, atopowym zapaleniu skóry, egzemie i owrzodzeniach. Wykazują również silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe oraz łagodzą dolegliwości stawowe oraz żołądkowe. Zielony jęczmień zawiera rozpuszczalny błonnik  i dzięki temu jest idealnym środkiem wspomagającym odchudzanie. Usprawnia także pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm. Duża ilość chlorofilu w tej roślinie sprzyja odkwaszaniu organizmu.

 

Produkty Benedyktyńskie

Klasztorny Młody Jęczmień (Hordeum vulgare)

Młody jęczmień to naturalne źródło witamin, polecany jest w profilaktyce chorób układu krążenia i dla osób odchudzających się. Dostarcza organizmowi niezbędne do funkcjonowania substancje odżywcze oraz składniki wspomagające spalanie tłuszczu, wpływa korzystnie na samopoczucie. Wpływa na wzmocnienie organizmu i wspiera zdrowie wątroby. Stanowi źródło naturalnych antyoksydantów i wspiera ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym

Skład: 100% sproszkowanego młod8ego jęczmienia

Kraj Pochodzenia: Polska

Wartość odżywcza produktu

 

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1262 kJ/302 kcal

189 kJ/45 kcal

2%

Tłuszcz

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

6,4 g

1 g

0,95 g

0,15 g

1%

< 1 %

Węglowodany

w tym cukry

12,2 g

4,9 g

1,8 g

0,75 g

< 1%

< 1 %

Błonnik

39,3 g

5,9 g

-

Białko

29,6 g

4,4 g

9%

Sól

1,4 g

0,2 g

3%

Składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100g

W 50 g

Żelazo

44,8 mg

320 %

22,4 mg

Wapń

452 mg

56,5 %

226 mg

Witamina E

4,99 mg

41,5 %

2,5 mg

Witamina C

45 mg

56 %

22,5 mg

Witamina B2

0,76 mg

54 %

0,38 mg

Kwas foliowy

137 µg

68,5 %

68,5 µg

Chlorofil

621 mg

-

310,5 mg

Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)

Sposób przygotowania:

1-2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia wsypać do zimnej lub letniej wody albo soku, wymieszać do uzyskania jednolitego płynu. Spożywać 2 razy dziennie, najlepiej 30 minut przed posiłkiem.

 

Źródło: www.zdrowie.wp.pl

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi