
Prozdrowotne właściwości zielonego jęczmienia
Zielony jęczmień bije rekordy popularności jako suplement diety, głównie za sprawą niezwykłych właściwości zdrowotnych. Jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych i aminokwasów. To specyfik, który ma za zadanie oczyszczać organizm z toksyn, wspomagać odchudzanie oraz zwalczać wolne rodniki.
Niezwykłe właściwości zielonego jęczmienia
Jęczmień (Hordeum L.) jest zbożem i należy do rodziny wiechlinowatych. Istnieje około 25 gatunków tej rośliny. Młode źdźbła znacznie różnią się składem od tych, które znamy, gdyż zbiera się je w początkowej fazie wzrostu. Zielona "trawa" zawierają największą ilość składników odżywczych. Aby nie utracić tych wszystkich cennych walorów, suszy się ją metodą liofilizacji, czyli w niskiej temperaturze. Dzięki temu zachowuje maksymalną ilość witamin i mikroelementów. Dodatkowym plusem jest to, że młody jęczmień uprawia się w ekologicznych warunkach i w żaden sposób nie jest on modyfikowany genetycznie. Gotowy produkt (zazwyczaj w postaci proszku) nie zawiera też barwników, aromatów ani konserwantów.
Wartości odżywcze
Młody, zielony jęczmień to bogactwo witamin oraz składników mineralnych, takich jak witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), wit. C, E i K, a także magnez, potas, żelazo, miedź, chrom, mangan, fosfor, cynk, krzem, sód oraz wapń. W jego składzie są też łatwo przyswajalne węglowodany, białko oraz duża ilość błonnika. To idealne źródło przeciwutleniaczy i aminokwasów.
Właściwości zdrowotne
Młody jęczmień budzi zachwyt ze względu na wszechstronne działanie prozdrowotne. Jego składniki przynoszą ulgę w trądziku, atopowym zapaleniu skóry, egzemie i owrzodzeniach. Wykazują również silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe oraz łagodzą dolegliwości stawowe oraz żołądkowe. Zielony jęczmień zawiera rozpuszczalny błonnik i dzięki temu jest idealnym środkiem wspomagającym odchudzanie. Usprawnia także pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm. Duża ilość chlorofilu w tej roślinie sprzyja odkwaszaniu organizmu.
Klasztorny Młody Jęczmień (Hordeum vulgare)
Młody jęczmień to naturalne źródło witamin, polecany jest w profilaktyce chorób układu krążenia i dla osób odchudzających się. Dostarcza organizmowi niezbędne do funkcjonowania substancje odżywcze oraz składniki wspomagające spalanie tłuszczu, wpływa korzystnie na samopoczucie. Wpływa na wzmocnienie organizmu i wspiera zdrowie wątroby. Stanowi źródło naturalnych antyoksydantów i wspiera ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym
Skład: 100% sproszkowanego młod8ego jęczmienia
Kraj Pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza produktu
|
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1262 kJ/302 kcal |
189 kJ/45 kcal |
2% |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6,4 g 1 g |
0,95 g 0,15 g |
1% < 1 % |
Węglowodany w tym cukry |
12,2 g 4,9 g |
1,8 g 0,75 g |
< 1% < 1 % |
Błonnik |
39,3 g |
5,9 g |
- |
Białko |
29,6 g |
4,4 g |
9% |
Sól |
1,4 g |
0,2 g |
3% |
Składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100g |
W 50 g |
Żelazo |
44,8 mg |
320 % |
22,4 mg |
Wapń |
452 mg |
56,5 % |
226 mg |
Witamina E |
4,99 mg |
41,5 % |
2,5 mg |
Witamina C |
45 mg |
56 % |
22,5 mg |
Witamina B2 |
0,76 mg |
54 % |
0,38 mg |
Kwas foliowy |
137 µg |
68,5 % |
68,5 µg |
Chlorofil |
621 mg |
- |
310,5 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. *RWS- Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal)
Sposób przygotowania:
1-2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia wsypać do zimnej lub letniej wody albo soku, wymieszać do uzyskania jednolitego płynu. Spożywać 2 razy dziennie, najlepiej 30 minut przed posiłkiem.
Źródło: www.zdrowie.wp.pl
Źródło: www.produktybenedyktynskie.com