Nowy produkt spożywczy: błonnik w proszku prof. Iwona Wawer

Doskonałym, skondensowanym źródłem błonnika są też specjalne preparaty w postaci proszków, mają one status suplementów diety, można je kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych.

Nowe techniki przemysłowe umożliwiają obecnie uzyskanie preparatów wysokobłonnikowych o wielkości cząstek nawet poniżej 10μm. Tak wysoki stopień rozdrobnienia pozwala na wyprodukowanie preparatów w najróżniejszych formach, nie tylko jako proszek dosypywany do pokarmów, ale też w kapsułkach czy tabletkach. Można wiec wytwarzać preparaty w formie dogodnej do spożycia dla osób chorych i starszych. Błonnik przeznaczony do ich produkcji pozyskiwany jest z najróżniejszych źródeł, z przemysłu zbożowo-młynarskiego lub owocowo-warzywnego. Są to np. otręby zbożowe, wytłoki po wyciśnięciu soku z jabłek, porzeczek czy aronii, wysłodki buraków cukrowych.

Błonnik z ziaren zbóż

                Charakteryzuje się dużą zawartością błonnika nierozpuszczalnego. W składzie błonnika owsianego aż 68% to celuloza i hemiceluloza; jego działanie fizjologiczne ukierunkowane jest na wypełnianie żołądka i jelit, pobudzanie perystaltyki jelit oraz skracanie czasu przejścia treści pokarmowej przez przewód.

Błonnik jabłkowy

                Ma stosunkowo dużą zawartość pektyn, które jako błonnik rozpuszczalny powodują obniżenie hiperglikemii po posiłku. Błonnik jabłkowy można więc szczególnie polecić cukrzykom. Jest lekko kwaskowy w smaku, doskonale pasuje jako dodatke do ciasta naleśnikowego (placki z jabłkami).

Błonnik kakaowy

                Jest produkowany z łusek kakaowych; ma aż 29% lignin, które mają zdolność zmniejszania stężenia cholesterolu we krwi. Przyjemny aromat i smak powodują, że błonnik kakaowy można stosować zamiast kakao do ciasta czy deserów.

                Stosowanie wysoko rozdrobnionych błonników jako dodatku do różnych dań umożliwiają ich dobre właściwości sensoryczne.

Potrawy z ich dodatkiem nie smakują jak wióry, co zdarza się dodajemy do nich otręby.

Są nadal smaczne, a dodatek błonnika nie zmienia zapachu czy konsystencji. 

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

Sieci społecznościowe

Tagi