Odżywianie mózgu prof. Iwona Wawer

Dieta miała ogromny wpływ na ewolucję ludzkiego mózgu, ale współcześnie też obserwujemy wpływ żywienia na emocje i zdolności ludzi. Stare powiedzonka „przez żołądek do serca” cz „głodny Polak to zły” pokazują na związek pomiędzy jedzeniem a stanem emocjonalnym. Obecnie naukowcy lepiej rozumieją ten biochemiczny mechanizm. To białka: leptyna, grelina i insulina wpływają na emocje i procesy umysłowe. Leptyna jest syntezowana w tkance tłuszczowej, która wysyła sygnały do mózgu redukujące apetyt, grelinę wydziela pusty żołądek.

A więc żołądek i mózg „porozumiewają się” poprzez wydzielanie peptydów do krwioobiegu.

 

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi