Olej z wiesiołka i ogórecznika prof. Iwona Wawer

Nienasycone kwasy tłuszczowe są w nasionach roślin, a do produkcji suplementów diety wykorzystuje się często olej z nasion wiesiołka i ogórecznika.

                Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis) jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej i Południowej, o pięknych, żółtych kwiatkach, które kwitną tylko przez jedną noc i więdną następnego dnia. W XVII wieku wiesiołka sprowadzono do Europy, gdzie obecnie rośnie około 70 gatunków tej rośliny, z czego aż 30 występuje pospolicie na terenie Polski. Nasiona wiesiołka są cennym źródłem oleju tłoczonego na zimno, zawierającego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Prozdrowotne właściwości oleju z wiesiołka zawdzięczamy wysokiej  zawartości kwasu cis-linolowego (73%) i kwasu gamma-linolenowego, GAL (9%). Nasiona zawierają również kwas palmitynowy i oleinowy, β-sitosterol oraz całą gamę aminokwasów.

Regularne stosowanie oleju z wiesiołka jest jedną z najlepszych metod utrzymania odpowiedniego poziomu GLA w organizmie.

Kwas GLA bierze udział w syntezie prostaglandyn, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów oraz wzmacniają system immunologiczny. Nic więc dziwnego, że olej z wiesiołka wywołuje korzystne efekty w pozornie nie związanych ze sobą schorzeniach.

Jego konsumpcja może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, występowania powikłań w cukrzycy, łagodzić stany reumatyczne, spowalniać procesy starzenia, może pomóc pacjentom z atopowymi chorobami skóry.

Dawka oleju wiesiołkowego polecana w suplementach diety stosowanych przy podwyższonym poziomie cholesterolu to 2 do 6 g dziennie (180 – 540mg GLA).

Olej z wiesiołka może być polecany jako suplement wspomagający w redukcji łagodnego i średniego nadciśnienia.

Ogórecznik

Ogórecznik – (Borago officinalis) był uprawiany od tysięcy lat jako roślina lecznicza, jego ojczyzną są okolice Morza Śródziemnego. Rzymianie rozprzestrzeniali go po całej Europie, Celtowie pili wino zmieszane z liśćmi – na odwagę. Z jego kwiatów otrzymywano błękitny barwnik. Olej z nasion ogórecznika ma jeszcze więcej kwasu gamma-linolenowego (GLA)  niż wiesiołkowy, ponad dwa razy więcej.

Zastosowanie: uzupełnienie GLA w organizmie. GLA ma wpływ na procesy odpornościowe, funkcje układu nerwowego i wiele innych związków z zachowaniem pełni zdrowia. Suplementacja GLA zwiększa produkcję przeciwzapalnych prostaglandyn.

Suplementy diety dla Ciebie, prof. Iwona Wawer, Wyd. II rozszerzone, Wydawnictwo Wektor, str.127

Prof. dr hab. Iwona Wawer

Autor

Prof. dr hab. Iwona Wawer - chemik, profesor nauk farmaceutycznych, pracuje na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zajmuje się chemią fizyczną, a więc dyscypliną wykorzystującą metody fizyki w badaniach związków chemicznych.

Autorka lub współautorka ponad 150 publikacji naukowych, kilku książek oraz portalu www.naukadlazdrowia.pl. Od 2011 r. ekspert kampanii „Alkohol to odpowiedzialność. Pij rozważnie.” 

W wolnym czasie żegluje na Mazurach. 

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi