Olejek kolendrowy - ODMŁADZA !!!

Firmy kosmetyczne (L’oreal, Nestle, Unilever) znalazły sposób na spowolnienie starzenia się skóry (wygładzanie zmarszczek, obwisłość skóry) stosując olej kolendrowy. W jednym z artykułów napisałem o prozdrowotnych właściwościach kolendry. Wynikają one (między innymi) z obecności w oleju z nasion z kolendry rzadko spotykanego kwasu petroselinowego - omega-12. Wiele dużych firm kosmetycznych opatentowało stosowanie tego kwasu i jego pochodnych (sam kwas, jego sole, estry oraz oleje) ponieważ w trakcie wieloletnich badań stwierdzono, że takie preparaty pozwalają na opóźnienie procesów starzenia skóry (zmarszczki, obwisłość) jak również wpływają korzystnie na wzmocnienie włosów. Ten niezwykły kwas omega-12 występuje w dużych ilościach w nasionach roślin z rodziny Apiaceae (baldaszkowate) takich jak np. pietruszka, koper, kolendra.

Zimno tłoczony olej kolendrowy zawiera sporo związków aromatycznych, nadających mu bardzo charakterystyczny, intensywny zapach. Przez to doskonale nadaje się jako niezwykle wydajna przyprawa - wystarczy dodatek kilku kropli oleju do nadania potrawie bardzo charakterystycznego smaku.

Dodatkowo zawarte w oleju substancje aromatyczne mają cały szereg właściwości prozdrowotnych co bardzo dobrze udokumentowano w literaturze naukowej tak w próbach in vitro jak i w modelach zwierzęcych. Szczególny aromat oleju znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach w tym jako dodatek do marynat czy produktów mięsnych, ponieważ zabija bardzo wiele bakterii przeciwdziałając psuciu się mięsa.

Kolendra, jest głównym źródłem olejku esencjonalnego stanowiąc nr 1 wśród bardzo wielu produkowanych olejków eterycznych.

W Polsce rozpoczęto produkcję tego bardzo cennego specyfiku, dostępnego  w sposób bardzo ograniczony jedynie wśród kilku producentów zagranicznych. Olej z nasion kolendry nie nadaje się do smażenia ze względu na bardzo intensywny aromat i gorzki smak. Jest jednak bardzo cennym źródłem kwasu petroselinowego oraz fitochemikaliów odpowiedzialnych za działanie bakteriobójcze. W Indiach od zarania stosuje się kolendrę jako główny składnik mieszanek curry. Indie są największym producentem kolendry na świecie.

dr Marek Zuber

Autor

Marek Zuber dr Chemii Uniwersytet Wrocławski  : Chemia nieorganiczna i metaloorganiczna, specjalność: kataliza, chemia środowiska

Prezes firmy ERGIN-PVC Solutions Sp. z.o.o. ;

 Doradca: DGG-ECO; ATON H.T.; 

Opracowania: „Mezofilowa fermentacja beztlenowa w obecności gliceryny jako co-substratu” (2015 - 2016 r.)

„Transestryfikacja trójglicerydów” (2014 r.) - (464 str.); aktualizacja do wymienionego opracowania (2015 r.) - (44 str.)

„Zasadowe katalizatory heterogeniczne na bazie CaO i tlenków metali ziem alkalicznych w reakcjach transestryfikacji. Koncepcja nowoczesnej „zielonej” technologii otrzymywania estrów alkilowych kwasów tłuszczowych” (2014 - 2015 r.) (104 str.)

Współpraca w dziedzinie produkcji nutraceutyków (wzbogacanie estrów etylowych ALA i GLA) - Opracowanie „Metody wzbogacania kwasów tłuszczowych i ich estrów alkilowych w PUFA ω-3 i ω-6

Opracowanie dot. utylizacji PCW „ Termiczny rozkład PCW i tworzyw halogenowanych” (2015 r.); - projekt urządzenia do spalania PCW w sposób ekologiczny (bez emisji HCl i dioksyn) - współpraca z Politechniką Helsińską

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi