Omlet z pokrzywą, nasionami babki płesznik i kozim serem

Na przełomie kwietnia i maja pojawią się pierwsze, młodziutkie pokrzywy. Wystarczy nałożyć gumowe rękawice i narwać ich delikatnych pędów. Warto wybierać miejsca z dala od ruchliwych ulic (z uwagi na ołów) i pól uprawnych (z powodu pestycydów), na łąkach, stawach, podmiejskich nieużytkach. Pokrzywa to pospolity chwast, rośnie w zasadzie wszędzie, ma cudowne właściwości lecznicze i świetnie smakuje w omlecie. Zaproście na śniadanie św. Hildegardę z Bingen, niech Jej Duch towarzyszy Wam w kuchni.

Składniki:

2 jajka (najlepiej od wiejskich kur),

1 łyżeczka nasion babki płesznik (zamiennie można użyć czarnego sezamu),

szczypta kuminu (ewentualnie można dodać kurkumę),

kilka garści świeżych pokrzyw (poza sezonem, zamiennie można użyć szpinaku),

1 łyżka masła (polecam klarowane lub kokosowe),

kawałek koziego twarogu,

połówka awokado,

kilka listków świeżej bazylii (można też dać roszponkę),

sól do smaku.

 

W misce rozkłócamy jajka, dodajemy babkę płesznik, kumin, szczyptę soli. Na średniej patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną. Gdy zetnie się od spodu, na wierzch układamy umytą, sparzoną i odciśniętą pokrzywę. Zdejmujemy z ognia, układamy awokado, pokruszony ser, listki bazylii i składamy omlet na pół. Zdejmujemy go z patelni na talerz.

Bardzo dobrze smakuje z czarną kawą orkiszową.

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/omlet-pokrzywa-nasionami-babki-plesznik-kozim-serem/

Sieci społecznościowe

Tagi