Orkiszowe pączki serowe

Zaopatrzcie się w jasną mąkę z leczniczej odmiany orkiszu, wiejski ser i dużo jaj, bo wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek.

Składniki:

pół kilograma białego, wiejskiego sera,

pół szklanki surowego cukru trzcinowego,

 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 405 lub 630)

1 łyżka sody,

 5 całych jajek od wiejskich kur,

1 łyżka octu spirytusowego (żeby pączki nie wchłaniały tłuszczu),

tłuszcz do smażenia.

Ser przepuszczamy przez maszynkę i mieszamy ze wszystkimi składnikami. Ciasto jest miękkie i trochę lepi się do rąk, ale to nie szkodzi. Na talerzyk sypiemy mąkę, urywamy po kawałku ciasta, obtaczamy je w mące i formujemy małe pączki (duży orzech włoski, można je nadziać kawałkami jabłka). Smażymy w dużej ilości tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany i lekko falować). Podczas smażenia same przekręcają się na drugą stronę. Osączamy na papierowym ręczniku, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

http://www.hildegarda.edu.pl/orkiszowe-paczki-serowe/

Sieci społecznościowe

Tagi