
Orkiszowe pierogi z dorszem aromatyzowane geranium
Anginka, pelargonia pachnąca, geranium – dawniej obecna w każdym domu, stała na parapecie służąc pomocą przy bólu i kłuciu w uszach. Nie każdy jednak wie, że można nią również aromatyzować potrawy. Dziś połączymy właściwości prozdrowotne orkiszu, dorsza i geranium właśnie. Postawmy na stole w pełni rekomendowane przez Mniszkę z Bingen pierogi rybne i jedzmy na zdrowie.
Składniki na farsz:
700g filetów z dorsza,
sok z cytryny,
sól kamienna bez antyzbrylaczy,
sól kubeba,
bertram i hyzop do smaku (jeśli aktualnie nie mamy, możemy pominąć, ale zachęcam do kupienia i używania),
2-3 listki geranium,
1 cebula
olej do jej przesmażenia
Składniki na ciasto:
4 szklanki luksusowej mąki orkiszowej typ 405,
półtorej szklanki gorącej wody,
4 łyżki oleju słonecznikowego,
1 łyżeczkę soli kamiennej (bez antyzbrylaczy).
Robimy farsz:
filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godziny do przetrawienia. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na złoto na oleju, studzimy (jeśli danie ma być dietetyczne, możemy zrezygnować z cebuli). Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem i gotujemy na parze (proszę dodać podczas parowania liść geranium). Po ostudzeniu ryby dzielimy ją na kawałki, usuwamy ości i mieszamy z cebulą, pokrojonymi drobno liśćmi geranium oraz przyprawami (bertram, hyzop).
Robimy ciasto:
mąkę przesiewamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą i odczekujemy chwilę aż się zaparzy. Dodajemy resztę składników (olej i sól) i zagniatamy ciasto. Zbite w kulę odstawiamy na kwadrans (do pół godziny), niech odpocznie. Aby nie wyschło warto zwilżyć je wodą i przykryć ściereczką.
Robimy pierogi:
ciasto dzielimy na części i kolejno cienko rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką kółka, napełniamy farszem i zlepiamy (możemy pomóc sobie „szczęką” do pierogów). Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia. Podajemy polane olejem, możemy też udekorować natką pietruszki.
http://www.hildegarda.edu.pl/orkiszowe-pierogi-z-dorszem-aromatyzowane-geranium/