Orkiszowe risotto wg. św. Hildegardy z Bingen

Jeśli macie niewiele czasu na przygotowanie obiadu, to ten gotuje się sam, jest bardzo sycący, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Potrzebne będą zimowe warzywa, Hildegardowe przyprawy i orkiszowy ryż (powstaje z obłuszczonego, spiłowanego ziarna – na pierwszym zdjęciu widzicie ryż i – dla porównania – pełne ziarna orkiszu).

Składniki: pół szklanki orkiszowego ryżu na osobę, zimowe warzywa (do wyboru: dynia, cukinia, seler, fenkuł, korzeń pietruszki, marchew), przyprawy: dwa ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, sól kamienna i pieprz kubeba do smaku, warto też dodać bertram, odrobinę hyzopu, macierzanki albo bluszczyka kurdybanka.

Przepłukany orkiszowy ryż wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (centymetr – dwa powyżej ziaren), dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy, zagotowujemy. Po 10 minutach wsypujemy przyprawy i pokrojone w kostkę warzywa. Dobrze jest dorzucić domową kostkę rosołową (tłuszcz z rosołu albo z pieczenia indyka wlewam do pojemniczków na lód i mrożę) albo przesmażyć na oleju słonecznikowym drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i dodać do garnka. Całość gotujemy aż ziarna wchłoną wodę i wszystko zmięknie (10-15 minut), w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Można też dodać ugotowaną wcześniej fasolę. No nie ma nic lepszego na zimową rozgrzewkę.

To samo danie można przygotować w wersji na słodko korzystając z korzennych przypraw (cynamon, galgant, goździki) i owoców. Jabłka, pigwy a nawet dynię możemy przesmażyć aromatyzując je przyprawami lub skarmelizować (w czasie smażenia rozpuszczamy masło i posypujemy zawartość odrobiną trzcinowego cukru). Podajemy z ugotowanym na miękko orkiszowym ryżem i śmietanką. Pyszne.

 

http://www.hildegarda.edu.pl/orkiszowe-risotto-z-warzywami/

Sieci społecznościowe

Tagi