Orzech włoski prof. Elżbieta Pisulewska

Orzech włoski, syn. orzech wołoski, orzech grecki (Juglans regia). Należy do rodziny orzechowatych (Juglandaceae). W stanie dzikim występuje w południowo-wschodniej Europie i wielu rejonach Azji. W Polsce pospolicie uprawiany i często dziczejący. Gatunek ten osiąga wysokość do 30m. Wykształca liście nieparzystopierzaste o długości do 40cm, składające się z 5-9 szerokolancetowatych listków. Kwiaty rozdzielnopłciowe, męskie liczne, zebrane w kwiatostany kotkowe, żeńskie nieliczne, zebrane w grona. Owocem jest nibypestkowiec, zwany orzechem. Jego zewnętrzna okrywa jest zielona, a wewnętrzna część owocni zdrewniała. Nasiona, zwane orzechami są jadalne.

W lecznictwie stosowany jest liść, który zawiera 4-5% garbników, flawonoidy, fenolokwasy, olejek lotny, karotenoidy. Stosowany jest w biegunkach, nieżycie żołądka i jelit, do płukania gardła. Wyciąg wchodzi w skład środków do farbowania włosów, preparatów do opalania i zmniejszających potliwość. Nasiona zawierają 50-70% tłuszczu, 10-20% białka, witaminy A, B, i D. Orzechy są spożywane surowe lub w wyrobach cukierniczych.

Olej używany jest jako spożywczy, kosmetyczny i do wyrobu lakierów i farb drukarskich. Z zielonej naowocni otrzymuje się barwniki do drewna i tkanin.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str. 31

 

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi