Osiem naturalnych antybiotyków dla naszego zdrowia

Gdy zaczyna się sezon zachorowań, zaczynają się zmasowane kampanie reklamowe rozmaitych chemicznych produktów, które mają nas rzekomo uleczyć. Nie każdy jednak wie, że są inne, ciekawe sposoby na leczenie się bez zbędnej chemii. Mowa o sposobach naszych babć i mam. Mądrość ludowa kumulowana czasami w różnych społecznościach prowadzi nas do listy produktów natury, które można nazwać naturalnymi antybiotykami.

  1. Cebula - "One onion a day keeps doctor away" mówi jedno z mądrych angielskich przysłów ludowych. Oznacza to mniej więcej tyle "Jedna cebula dziennie trzyma od ciebie z dala lekarza". Niewątpliwie coś w tym jest, bo cebula jest doskonałym dodatkiem do żywności a na dodatek ma spore właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. W niektórych społecznością jest wiara w to, że trzymanie w domu pociętej cebuli powoduje, że całe miejsce uwalnia się od bakterii. Naukowcy przeprowadzali próby i rzeczywiście cebula w dodatku z sokiem z cytryny była w stanie zwalczać bardzo agresywne i odporne na antybiotyki bakterie Escherichia coli.
  2. Kapusta - to jedno z podstawowych warzyw w kuchni polskiej i jest tak nie bez powodu. Wspomaga ona swymi niesamowitymi właściwościami ludzkie możliwości detoksykacyjne a także ma niebagatelne działanie antybakteryjne. Zdolności lecznicze kapusty są bardzo rozległe i lista przypadłości, na które pomaga jest bardzo długa. Kapusta jest doskonałym antybiotykiem zwłaszcza, jako kiszonka. Wtedy jeszcze wzrasta jej wartość, jako naturalnego lekarstwa wspomagającego ludzki system immunologiczny.
  3. Kiszonki - wspomniana powyżej kapusta kiszona jest chyba najczęściej stosowaną kiszonką w Polsce. Kapusta w takiej postaci ma bardzo dużo witaminy C, ale występuje w niej również wiele innych wartościowych składników odżywczych. Równie dobre dla naszego zdrowia są kiszone ogórki. Mają podobny zestaw witamin i tak jak kapusta kiszona pomagają oczyścić przewód pokarmowy. Ogórki kiszone zawierają również potas i magnez, które pomagają zmniejszyć ciśnienie krwi.
  4. Cynamon - przyprawa zwana cynamonem jest stosowana w medycynie od wieków. W okolicach Półwyspu Indyjskiego cynamon jest podstawą tamtejszej kuchni. Nic w tym dziwnego, bo wiadomo, że czysta przyprawa ma działanie bakteriobójcze. Cynamon działa na ludzi, jako naturalny antybiotyk a na dodatek jest pełny antyoksydantów, które są kluczowe w poprawieniu działania układu odpornościowego.
  5. Miód - to specyfik znany od wieków. Niewiele osób wie, że miód ma bardzo silne działanie bakteriobójcze. Praktycznie unicestwia wszelkie bakterie, które znajdą się w jego zasięgu. Szczególnie zdrowy jest miód Manuka, wytwarzany jedynie przez pszczoły z Nowej Zelandii i Australii. Działanie tego rodzaju miodu obrosło już legendą. Co ciekawe pomaga nie tylko spożywany miód, ale także nakładany na skórę. Ma on przy tym bardzo dużo właściwości leczniczych powodujących ustępowanie długotrwałych stanów zapalnych skóry.
  6. Szałwia - zioło zwane szałwią, nie jest często stosowane w kuchni polskiej, ale bywa bardzo cenione na zachodzie Europy. Udowodniono jej działanie bakteriobójcze i okłady, oraz płukanki z szałwii są często zalecane na kłopoty z jamą ustną. Oprócz tego szałwia pomaga na problemy oddechowe. Jest przydatna w leczeniu niedomagań żołądkowych, a także w redukcji gorączki. Na dodatek może być bardzo pomocna we wspieraniu organizm człowieka przeciw przeziębieniom i grypie.
  7. Tymianek - w przypadku tego zioła warto sięgnąć po przetworzone jego formy a zwłaszcza w postaci oleju z tymianku. Zarówno w takiej formie, jak i w postaci liści tymianek jest naturalnym antybiotykiem. Jeden ze składników tymianku, thymol, działa antybakteryjnie, antygrzybicznie oraz zwalcza pasożyty.
  8. Imbir - w okresie, gdy szaleją choroby związane z nagłą zmianą temperatury dobrze tez traktować swoje ciało imbirem. Korzeń imbiru od 5000 lat jest stosowany, jako przyprawa w kuchni azjatyckiej. Można go tez dodawać do herbaty, ale zmienia jej smak i może to być nieprzyjemne dla niektórych. Jedno ze sprawdzonych zastosowań imbiru to przeciwdziałanie tak zwanej chorobie lokomocyjnej. Udowodniono również, że przyprawa pomaga przy problemach żołądkowych. Często jest zalecany podczas początkowej fazy ciąży. Oprócz tego imbir zwalcza stany zapalne i łagodzi ból.

 Lista cudownych naturalnych specyfików jest jeszcze dłuższa, ale nie jest w tym momencie celem wskazanie ich, tylko zwrócenie uwagi na możliwości korzystania z tych darów natury zanim zaczniemy się faszerować szeroko reklamowaną chemią.

 

Sieci społecznościowe

Tagi