Ostrożnie z rutą!

Ruta jest rośliną trującą, którą należy stosować z najwyższą ostrożnością. W przeszłości ruta odgrywała znaczną rolę w medycynie ludowej, zwłaszcza w Chinach. W ostatnich czasach zaprzestano jej wykorzystania jako zioła, lecz wciąż stosuje się ją do aromatyzowania likierów, zwłaszcza grappy.

Suszone bądź świeże liście są stosowane w przypadku zapalenia jelita grubego, jako środek pomocniczy w trawieniu oraz w zaburzeniach nerwowych. Ze względu na jej poronne działanie gorąco odradza się jej stosowanie kobietom w ciąży.

Ruta oddziałuje na wszystkie procesy organiczne wymiany wodnej w organizmie. Ma właściwości gojące, a także pomaga na zapalenie gałki ocznej. Może być stosowana jako płyn do płukania ust.

Pijemy dwie filiżanki naparu o stężeniu 2-3% dziennie lub 100 gramów ruty gotujemy przez kilka minut w 0,5l wody. Następnie filtrujemy i stosujemy na okłady.

Liście ruty zwyczajnej, popularne w polskiej medycynie ludowej, działają zwiotczająco na mięśnie gładkie różnych narządów, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają krążenie obwodowe i przepływ żółci do dwunastnicy, a także zwiększają wydzielanie moczu. Wyciąg alkoholowy z tego surowca jest składnikiem preparatu Cholesol.

Z uwagi na silne działanie fotouczulające prowadzące do bolesnych poparzeń suszone liście ruty zostały kilkanaście lat temu wycofane z rynku zielarskiego Unii Europejskiej.

 

Giuseppe Bertelli Motta, „Lecznicze rośliny Biblii”, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2016

Sieci społecznościowe

Tagi