Agrest: pestki dla ciała, minerały dla duszy

Agrest od dawna jest uważany za jeden z najzdrowszych owoców. Udowodniono, że ciemne odmiany agrestu charakteryzują się większą ilością wartości odżywczych niż wiśnie, jabłka czy maliny. Agrest pozytywnie wpływa na metabolizm, serce, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga odkwasić organizm, łagodzi objawy stresu, a nawet zapobiega nowotworom.

Czym jest agrest?

Agrest jest popularną rośliną hodowaną na działkach i w przydomowych ogród -kach. Jest to kolczasty krzew mogący osiągać nawet 1,5 metra wysokości. Owoce agrestu są określane jagodami i mogą być:

  • zielone,
  • żółte lub
  • czerwone.

Owoce agrestu są pokryte delikatnym meszkiem.

Co znajduje się w owocach agrestu?

Przede wszystkim owoce agrestu obfitują w witaminę C oraz zawierają takie składniki jak:

  • witaminy z grupy B,
  • prowitamina A,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • miedź,
  • potas,
  • kwasy organiczne (kwas jabłkowy i cytrynowy),
  • kwas foliowy,
  • taniny,
  • flawonoidy.

Z kolei ciemne owoce agrestu zawierają również dużo witaminy E i pektyn, które powodują usunięcie soli metali ciężkich z organizmu. Dodatkowo owoce agrestu charakteryzują się niską kalorycznością(dwie garści tego owocu to ledwie 42 kalorie). Owoce agrestu to także sposób na zaparcia, gdyż zawierają dużą zawartość błonnika pobudzającego ruchy jelit. Dodatkowo zjadanie tych owoców poprawia apetyt i wspomaga procesy trawienne.

Dlaczego jedzenie agrestu wspomaga zdrowie?

Zgodnie z zaleceniami medycyny ludowej zjadanie agrestu jest wskazane dla kobiet borykających się z obfitymi miesiączkami i częstymi krwotokami. Jest to spowodowane dużą zawartością żelaza i kwasu foliowego oraz witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza.
Agrest wspomaga funkcjonowanie serca, gdyż jest pomocny w walce z wysokim cholesterolem(obniża jego poziom). Z uwagi na wysoką zawartość potasu jest pomocny w obniżaniu ciśnienia, a zawartość rutyny uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu regularne spożycie agrestu może zapobiec miażdżycy i chorobom serca.
Natomiast duża ilość magnezu oraz witamin z grupy B w agreście sprawia, że zjadanie agrestu jest pomocne przy potrzebie koncentracji, ukojeniu nerwów i wzmacnia poczucie odprężenia.
Z kolei obecność sporej ilości wapnia i magnezu w składzie agrestu sprawia, że owoce agrestu są polecane jako wspomagacze mineralizacji kości i zębów. Związki obecne w agreście wykazują działanie przeciwzapalne, łagodzące objawy zwyrodnienia stawów. Agrest jest także pomocny przy usuwaniu z organizmu nadmiaru kwasu moczowego dzięki właściwościom moczopędnym.
Dużą zaletą agrestu jest posiadania substancji o działaniu alkalizującym, co pozwala zachować w organizmie naturalną równowagę kwasowo-zasadową.

Jak spożywać agrest?

Owoce agrestu można spożywać na surowo samodzielnie lub jako składnik sałatek. Z agrestu można wycisnąć sok, przygotować z niego dżemy, powidła, konfitury czy kompot. Agrest może być także mrożony. Jest też idealnym składnikiem ciast, nalewek czy win. Z uwagi na wartości odżywcze agrestu znalazł on zastosowanie także w kosmetyce. Jest on częstym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, maseczek czy toników.

Dla kogo agrest nie jest wskazany?

Spora ilość pewnych składników sprawia, że agrest nie jest zalecany chorym:

  • na cukrzycę,
  • na wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • na nerki i drogi moczowe,
  • zapalenia okrężnicy i jelit.

Dodatkowo właściwości moczopędne agrestu powodują jednocześnie wypłukanie soli mineralnych z organizmu. Pozytywny efekt wspomagający w leczeniu takich chorób jak reumatyzm, podagra czy stany zapalne skóry są uzyskiwane dzięki korzystnym proporcjom związków mineralnych, które odkwaszają ludzki organizm. Rozgniecione owoce agrestu mogą służyć jako naturalny peeling, który wygładzi cerę. Natomiast maseczka z agrestu ma zdolność rozświetlenia cery i nadania jej zdrowego kolorytu.