Papryka roczna prof. Elżbieta Pisulewska

Papryka roczna, syn. pieprzowiec roczny, pieprz chilijski, pieprz hiszpański, pieprz turecki, (Capsicum annuum) jest byliną z rodziny psiankowatych (Solanaceae) występującą na obszarach okołorównikowych Ameryki Południowej. Uprawiany jest w wieku krajach strefy podzwrotnikowej, w Europie w rejonie Morza Śródziemnego. Papryka roczna to bylina ale w Polsce roślina jednoroczna. Wykształca wzniesioną łodygę, wysokości do 50  cm, liście ogonkowe ostro zakończone, kwiaty białe, czasami purpurowe lub fioletowe, pojedyncze. Owocem jest czerwona wydłużona torebka, z licznymi jasnymi nasionami. Odmiany warzywne mają owoce koloru żółtego, pomarańczowego, czerwonego lub zielonego. Surowcem jest owoc zawierający 0,2% kapsaicynoidów, flawonoidy, olejek lotny, witaminy C, B2, E.

Kapsaicyna i jej pochodne działają silnie rumieniąco. Stosowane sa w postaci rozgrzewających mości i plastrów przeciw bólom reumatycznym i nerwobólom. W kuchni wykorzystuje się zarówno świeże, jak i suszone owoce papryki łagodnej (o niskiej zawartości kapsaicyny) i ostrej.

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  165

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi