Paprykowe łódeczki - wegetariańskie i pełnowartościowe

Składniki :

(na 4 porcje)

  • 4 czerwone papryki (ok.600g)
  • 150 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 400g pomidorów
  • 1 żółta papryka (ok150g)
  • 100 g pełnoziarnistych płatków owsianych
  • 1 pęczek drobno posiekanej pietruszki
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do wysmarowania formy
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 100g startego ementalera

 

Przygotowanie:

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki.

Oczyścić i drobno pokroić grzyby. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i razem z pieczarkami poddusić na oleju.

Pomidory umyć, osuszyć, usunąć szypułki, naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem i usunąć skórkę. Następnie wydrążyć, a twardy miąższ pokroić w kostkę.

Żółtą paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w cienkie paseczki. Razem z pokrojonymi w kostkę pomidorami i płatkami owsianymi dodać do mieszanki grzybowo-cebulowej. Przyprawić do smaku pietruszką, czosnkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temp. 180stopni, wysmarować olejem formę do zapiekanek.

Połówki papryki ułożyć w formie, wypełnić farszem i polać bulionem warzywnym. Piec na środkowej półce piekarnika. Po upływie 20 minut posypać serem i zapiekać przez kolejne 10minut.

 

Czas przygotowania: ok. 25minut

Czas zapiekania: ok 30minut

Jedna porcja zawiera:

  • 314 kcal (1314kJ)
  • 15g białka
  • 16g tłuszczu
  • 25g węglowodanów
  • 12 g błonnika
  • 18mg cholesterolu

 

 

Źródło: Sonja Carlsson, Dieta antycholesterolowa 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2015

Sieci społecznościowe

Tagi