Pasta smakosza

500 g cieciorki 
250 g ziaren słonecznika
 4-6 duszonych dużych cebuli 
2 łyżeczki podduszonego z cebulą oregano
2 duszone jabłka 
4 ząbki czosnku 
zioła: posiekany szczypiorek, pietruszka, koperek
2 słoiczki kaparów
100 g drobno zmielonych migdałów 
miód 
sok z cytryny według uznania
sos sojowy
przyprawy: sól, galgant, pieprz, bertram


Cieciorkę i ziarna słonecznika namoczyć na noc w wodzie i ugotować. Następnie razem z cebulami, jabłkami, czosnkiem i kaparami przekręcić przez maszynkę do mięsa, używając sitka o najmniejszej średnicy oczek. Dodać zioła, miód, sok z cytryny i przyprawy. Zmieszać z migdałami do uzyskania kremowej pasty. 

 

Źródło : Dr Wighard Strehlow, Żywność która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen. Przepisy, lekarstwa ,diety., Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.

Sieci społecznościowe

Tagi