
Pasta ze słonecznika
Pestki słonecznika obniżają poziom cholesterolu. Zawierają również najbogatszym źródłem naturalnej witaminy E. Jest ona nazywana "witaminą płodności i młodości".
Składniki:
- pół szklanki ziaren słonecznika,
- 1 mała cebula,
- 3 łyżki oleju z pestek dyni lub z orzecha włoskiego,
- trochę masła klarowanego lub kokosowego do przesmażenia cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sól kamienną bez antyzbrylaczy
- pieprz kubeba do smaku,
- opcjonalnie: 1 łyżkę octu winnego,
- świeże zioła do dekoracji (natka pietruszki lub rozmaryn).
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namięknięcia. Rano odcedzamy i blendujemy wraz z olejem na gładko. Cebulę obieramy i kroimy na drobno, podsmażoną na złoto dodajemy do pasty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy dodatkowo skropić ją octem balsamicznym, posypać ziarnami dyni i udekorować natką pietruszki. Wszystkiego smacznego!
Źródło:http://www.hildegarda.edu.pl/pasta-ze-slonecznika/