Pasta ze słonecznika

Składniki:

  • pół szklanki ziaren słonecznika,
  •  1 mała cebula,
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni lub z orzecha włoskiego,
  • trochę masła klarowanego lub kokosowego do przesmażenia cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól kamienną bez antyzbrylaczy
  • pieprz kubeba do smaku,
  • opcjonalnie: 1 łyżkę octu winnego,
  •  świeże zioła do dekoracji (natka pietruszki lub rozmaryn).

 

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namięknięcia. Rano odcedzamy i blendujemy wraz z olejem na gładko. Cebulę obieramy i kroimy na drobno, podsmażoną na złoto dodajemy do pasty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy dodatkowo skropić ją octem balsamicznym, posypać ziarnami dyni i udekorować natką pietruszki. Wszystkiego smacznego!

 

Źródło:http://www.hildegarda.edu.pl/pasta-ze-slonecznika/

Produkty Benedyktyńskie

Olej z orzecha włoskiego

Klasztorna tłocznia. Tłoczony na zimno. Nierafinowany.

Wartość energetyczna w 100g: 900Kcal=370 KJ.

Tłoczony metodą tradycyjną na zimno nie traci naturalnych właściwości witamin A, E, lecytyny, selenu i pełnowartościowych jedno i wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Rekordowo wysoka zawartość witaminy E chroni nas przed wolnymi rodnikami i opóźnia efekty starzenia. 

 

Źródło:https://produktybenedyktynskie.com/p126,olej-z-orzecha-wloskiego

Sieci społecznościowe

Tagi