Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 600 g ugotowanego mięsa kurzego (masa mięsa już ugotowanego - najlepiej z nóg)
  • 10 - 12 suszonych pomidorów
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 55g masła
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Ugotowane mięso mielimy. Najlepsze będzie mięso z nóg - piersi byłyby za suche. Ok 600 g gotowanego mięsa uzyskamy z 4 nóżek.

Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną bazylię, pokrojone w drobną kostkę pomidory (można je uprzednio namoczyć w oliwie), jajka, stopione masło, bułkę tartą i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.

Blaszkę (10x20 cm) wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i smarujemy boki i spód olejem. Przekładamy do niej masę mięsną i dociskamy dłonią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 - 60 min (do zrumienienia góry).

 

Źródło: gotowaniecieszy.blox.pl

Sieci społecznościowe

Tagi