
Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 600 g ugotowanego mięsa kurzego (masa mięsa już ugotowanego - najlepiej z nóg)
- 10 - 12 suszonych pomidorów
- 10 listków świeżej bazylii
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 55g masła
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Ugotowane mięso mielimy. Najlepsze będzie mięso z nóg - piersi byłyby za suche. Ok 600 g gotowanego mięsa uzyskamy z 4 nóżek.
Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną bazylię, pokrojone w drobną kostkę pomidory (można je uprzednio namoczyć w oliwie), jajka, stopione masło, bułkę tartą i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.
Blaszkę (10x20 cm) wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i smarujemy boki i spód olejem. Przekładamy do niej masę mięsną i dociskamy dłonią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 50 - 60 min (do zrumienienia góry).
Źródło: gotowaniecieszy.blox.pl