Patent na zdrowie ukryty w Bioestrach z oleju lnianego

Kwas tłuszczowy omega-3 z lnu (kwas alfa-linolenowy) jest znacznie lepszą alternatywą dla oleju rybiego, ponieważ jest on znacznie mniej nienasycony i nie wchodzi w interakcje z tlenem w takim stopniu jak oleje rybie.

Jednak najlepszą alternatywą dla kwasów omega-3 z ryb jak również samego oleju lnianego są tzw. bioestry, które są pozyskiwane z oleju lnianego , ale w specjalnej technologii.

Bioestry Omega 3-6-9 są najlepszą alternatywą dla innych kwasów tłuszczowych omega-3 w wzbogacaniu żywności, ponieważ:

● Głównym kwasem tłuszczowym omega-3 jest dużo mniej nienasycony kwas alfa-linolenowy.

● Technologia pozyskiwania kwasów tłuszczowych omega-3 z oleju lnianego przebiega w warunkach beztlenowych w atmosferze gazu obojętnego jakim jest azot. W takiej technologii nie dochodzi w ogóle do procesów jełczenia, co daje 100% gwarancji czystości produktu. żywność wzbogacona w bioestry  zachowa dużo dłużej trwałość i przy odpowiedniej stabilizacji  w ogóle nie dojdzie do procesów zaburzających smak i zapach produktów.

● W procesie technologii pozyskiwania produktu Omega 3-6-9 pozbywamy się zanieczyszczeń takich jak glikozydy cyjanogenne (amigdalina, linamaryna) i pestycydy co daje najwyższe bezpieczeństwo i jakość użytych kwasów tłuszczowych omega-3.

● Co bardzo istotne tak zachowana ilość wiązań podwójnych (poprzez warunki beztlenowe zastosowane w technologii) gwarantuje wysoką aktywność pro-zdrowotną i możliwości metabolizmu, wewnątrz organizmu, do dłuższych kwasów tłuszczowych omega-3 znanych z olejów rybich (EPA i DHA) bez dodatkowego ryzyka utlenienia bezpośrednio w produktach spożywczych.

● Właściwości pro zdrowotne kwasu alfa-linolenowego nieobecnych w tranach (olejach rybich). Właściwości te to:

-unikatowe działanie ochraniające serce i silniejszy wpływ tego kwasu na profil cholesterolu, a szczególnie trójglicerydów,

-bardziej wszechstronny wpływ tzw. neuroprotekcyjny czyli, krótko mówiąc wspomagający pracę naszego mózgu,

-silniejsze działanie przeciwdepresyjne,

-lista właściwości leczniczych tego kwasu ciągle wzrasta równolegle do listy firm farmaceutycznych zainteresowanych działaniem pro zdrowotnym tego kwasu.

● Proszę jednak pamiętać, że kluczowe dla powyższych właściwości są zachowane wiązania podwójne i technologia pozyskiwania kwasu alfa-linolenowego z oleju lnianego, w warunkach beztlenowych ma tu najważniejsze znaczenie.

● Na sam koniec warto wspomnieć, że jako bioestry Omega 3-6-9 nie są tak gęste i mdłe w smaku jak olej lniany i ma to kluczowe znaczenie dla przyszłych konsumentów żywności wzbogacanej w kwasy tłuszczowe omega-3.

 

 

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi