Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 surowe jajko
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki lub czosnku niedźwiedziego
  • 5 łyżek bułki tartej i odrobina do posypania formy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy

Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół, opłukać, następnie pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Pora i czosnek posolić i zeszklić na oleju i maśle.

Wyłożyć na deskę i drobno posiekać z dodatkiem natki pietruszki lub czosnku niedźwiedziego. Dodać do mielonego mięsa.

Następnie dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, paprykę w proszku oraz sos sojowy. Doprawić zmielonym pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić składniki ręką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową o długości ok. 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy mięsnej, na środku ułożyć ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wcisnąć je w masę.

Przykryć resztą mięsa i uformować wzgórek. Wierzch posmarować musztardą i posypać kminkiem lub bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut.

 

Źródło: www.kwestiasmaku.com

Sieci społecznościowe

Tagi