Pieczone wegańskie pierogi ruskie (na mące orkiszowej)

Idealny wegetariański i wegański obiad. Można zabrać je ze sobą do szkoły czy pracy, albo odgrzać w każdym momencie jak tylko zgłodniejemy. 

Składniki (około 60 pierogów):

Ciasto:

  • 500g mąki orkiszowej,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka roślinnego,
  • 7g suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy.

Farsz:

  • 1 kostka tofu naturalnego (320g),
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • odrobina oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto by było elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce ciasto przykryte i nasmarowane oliwą na minimum 30 minut. Przygotować farsz.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, odstawić do przestudzenia.

Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, lekko posolić i smażyć aż do zeszklenia. Dodać rozdrobnione tofu i dużo pieprzu. Całość podsmażać.

Do tofu i cebulki dodać płatki drożdżowe i sok z cytryny, całość wymieszać i dostawić do przestudzenia.

Ziemniaki rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać do tofu i wymieszać.

Lekko wyrośnięte ciasto ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować cienko i przy pomocy szklanki wykrawać kółka na pierogi.

Na każde kółko wyłożyć łyżeczkę przestudzonego farszu, brzegi zagnieść widelcem.

Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed pieczeniem każdego spryskać lub posmarować wodą.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec około 20-25 minut.

 

 Źródło: targsmaku.pl

Sieci społecznościowe

Tagi