Pieczony dorsz z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty

Składniki:

Przygotowanie:

Filet z dorsza umyć zimna wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko posolić, posypać ziołami, skropić obficie sokiem z cytryny i łyżeczką oleju, upiec w piekarniku. Kaszę ugotować na sypko na lekko osolonej wodzie. Kapustę odcisnąć, marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać posiekaną cebulę.

349 kcal; białko: 29,1 g; tłuszcze: 7,5 g; węglowodany: 50,2 g; błonnik: 10,1 g

 

Źródło: myfitness.pl

 

Produkty Benedyktyńskie

Olej rzepakowy

Tłoczony metodą tradycyjną na zimno nie traci naturalnych właściwości witamin A, E, lecytyny, selenu i pełnowartościowych jedno i wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rekordowo wysoka zawartość witaminy E chroni nas przed wolnymi rodnikami i opóźnia efekty starzenia.  

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6) oraz linolenowego (omega-3). Są one niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego. Wspomagają działanie przewodu pokarmowego, wzmacniają odporność, a nawet mają swój udział w profilaktyce nowotworowej. Bardzo ważna jest proporcja między nimi. W przypadku oleju rzepakowego jest ona idealna - wynosi 2:1. Olej rzepakowy zawiera prowitaminę A, znaną jako beta-karoten, która wpływa na dobrą kondycję narządu wzroku i odpowiada za zdolność prawidłowego widzenia. Ponadto poprawia na stan skóry. Olej ten jest również źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości, uważanej za jeden z najsilniejszych antyoksydantów oraz witaminy K odpowiadającej za proces krzepnięcia krwi.

 

Źródło: https://produktybenedyktynskie.com/p124,olej-rzepakowy

Sieci społecznościowe

Tagi