
Pierogi z kuskusem i gotowanym kurczakiem
Składniki na ciasto:
- 700g mąki orkiszowej,
- 1 małe wiejskie jajo,
- szczypta soli,
- dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (1,5-2 szklanki),
- można dać łyżkę miękkiego masła (lub oleju kokosowego).
Składniki na farsz:
- pół szklanki orkiszowego kuskusu,
- 250g ugotowanego mięsa kurczaka (np. z bulionu, można też wkroić marchew, pietruszkę, seler),
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- inne przyprawy św. Hildegardy wedle gustu (bertram i pieprz kubeba albo szałwię i hyzop).
Przygotowanie:
Farsz: kuskus zalewamy wrzątkiem ok. pół centymetra powyżej linii kaszy i pod przykryciem zostawiam na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie odkrywamy do odparowania i rozdrabniamy widelcem. Mięso z kurczaka drobno kroimy, wrzucamy dodatki (śmietanę, jajko, wystudzony kuskus), doprawiamy i mieszamy.
Robimy pierogi: mąkę sypiemy do miski, zaparzamy chwilę wodą, mieszamy. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto na stolnicy (ok. 10 minut, aż przestanie kleić się do rąk, ale ma pozostać lekko klejące i elastyczne). Rozwałkowujemy cienko, wycinamy szklanką okręgi, nakładam porcję farszu i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie 6-7 minut (lub minutę po wypłynięciu na wierzch). Podajemy polane masłem szałwiowym, z przesmażoną cebulką albo z kleksem ziołowej śmietany.
Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/pierogi-kuskusem-gotowanym-kurczakiem/