Pierogi z kuskusem i gotowanym kurczakiem

Składniki na ciasto:

  • 700g mąki orkiszowej,
  • 1 małe wiejskie jajo,
  • szczypta soli,
  • dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (1,5-2 szklanki),
  • można dać łyżkę miękkiego masła (lub oleju kokosowego).

 

Składniki na farsz:

  • pół szklanki orkiszowego kuskusu,
  • 250g ugotowanego mięsa kurczaka (np. z bulionu, można też wkroić marchew, pietruszkę, seler),
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  •  inne przyprawy św. Hildegardy wedle gustu (bertram i pieprz kubeba albo szałwię i hyzop).

 

Przygotowanie:

Farsz: kuskus zalewamy wrzątkiem ok. pół centymetra powyżej linii kaszy i pod przykryciem zostawiam na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie odkrywamy do odparowania i rozdrabniamy widelcem. Mięso z kurczaka drobno kroimy, wrzucamy dodatki (śmietanę, jajko, wystudzony kuskus), doprawiamy i mieszamy.

Robimy pierogi: mąkę sypiemy do miski, zaparzamy chwilę wodą, mieszamy. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto na stolnicy (ok. 10 minut, aż przestanie kleić się do rąk, ale ma pozostać lekko klejące i elastyczne). Rozwałkowujemy cienko, wycinamy szklanką okręgi, nakładam porcję farszu i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie 6-7 minut (lub minutę po wypłynięciu na wierzch). Podajemy polane masłem szałwiowym, z przesmażoną cebulką albo z kleksem ziołowej śmietany.

 

Źródło: http://www.hildegarda.edu.pl/pierogi-kuskusem-gotowanym-kurczakiem/

 

Sieci społecznościowe

Tagi