Pierś z kurczaka z bazylią

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • pęczek świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Wyjąć, posolić i popieprzyć. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić w garnku na oleju, dolać wino, włożyć mięso i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec dodać śmietanę i posiekaną grubo bazylię. Podawać z ryżem.

Źródło:Benedyktyńskie smaki i smaczki, Teresa Kokocińska, Świat Książki, Warszawa 2008r.

 

Produkty Benedyktyńskie

Benedyktyńskie smaki i smaczki . Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu

Słynne opactwo w Tyńcu od kuchni - dosłownie i w przenośni. Album, poradnik, książka kucharska i zadziwiająca opowieść o życiu codziennym benedyktynów w jednym! Wspaniałe zdjęcia Zenona Żyburtowicza doskonale wprowadzają w panującą w Tyńcu atmosferę, a anegdotom z życia mnichów towarzyszą przepisy na owiane tajemni­cą i uzdrawiające potrawy i trunki, których próbował nawet Jan Paweł II. Wśród nich m.in. rogale soborowe, karp przeora w śmietanie, powidła medytacyjne i sernik świętej Kingi.

 

 

 

 

 

 

Źródło: www.produktybenedyktynskie.com

Sieci społecznościowe

Tagi