Pietruszka nie tylko do zupy

Pietruszka to nie tylko popularne warzywo, bez którego nie może obejść się żadna zupa czy sałatka jarzynowa. Każda gospodyni starająca się racjonalnie odżywiać swoją rodzinę wie, jak zdrowa jest natka tej rośliny. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pietruszka ma właściwości lecznicze.

Właściwości lecznicze ma świeży i suszony korzeń pietruszki, jej liście, a także nasiona. Korzenie wykopane jesienią i przechowywane w piasku zachowują przez całą zimę właściwości odżywcze i lecznice. Świeżą natkę możemy mieć także przez cały rok, wystarczy zasadzić kilka korzeni w doniczce i trzymać je w mieszkaniu.

Pietruszka zawiera szczawiany wapnia, olejki lotne, terpeny, olej tłusty, duże ilości soli mineralnych oraz witamin (zwłaszcza C), a także apiol i glikozydy. Ma wszechstronne i szerokie zastosowanie. Przede wszystkim silnie działa moczopędnie, ale jej stosowanie daje również dobre efekty lecznicze przy chorobach układu pokarmowego, kamicy, puchlinie wodnej, wzdęciach. Dobrze wpływa na system nerwowy jelit, pęcherza i macicy, wywołując m.in. równomierne kurczenie się mięśni krótkich.

Pietruszkę znano i stosowano jako uzdrawiające zioło już od wieków. Syreniusz tak pisał o niej w swoim zielniku: „Pietruszka w potrawach użyteczna, albowiem szlamowatości flegmiste rozprawuje i wywodzi z moczem. Kiszki i żywot wszystek posila, tak surowa, jako warzona. Glisty w żywocie morzy i wywodzi. Białogłowom, którym przyrodzone ich czyszczenie miesięczne jest zatrzymane albo niedostateczne, albo mieni czas, wsze kluby wprawuje – jest ratunkiem”. W medycynie ludowej często stosowana była przy kobiecych dolegliwościach. Z nasion pietruszki nasze babki-zielarki tłoczyły olej na zimno. Podawano go w małych ilościach przy zatrzymaniu miesiączki u kobiet po czterdziestce. Także w przypadku trudnych porodów podawano rodzącym warzoną w wielkiej tajemnicy miksturę z pietruszki i octu winnego. Dziecko rodziło się wówczas szybko i bez komplikacji.

Dziś także z powodzeniem pietruszka stosowana jest jako lek ziołowy w wielu schorzeniach.

Kamienie pęcherza moczowego – l łyżkę korzenia pietruszki, l łyżkę ziela lukrecji zalać 2 szklankami wrzątku, odstawić na 20 minut do naciągnięcia, pić ciepły wywar 2 razy dziennie o 7 rano i o 17 (do 14 dni).

Długotrwały męczący kaszel po przeziębieniach – 200 g świeżego, drobno pokrojonego korzenia pietruszki gotować w 1 l wody przez około 1 godz. na bardzo wolnym ogniu, dodać l łyżkę syropu z hyzopu, pić raz dziennie przed snem, od 20 – 50 g (nie więcej).

Ból stawów biodrowych – 50 g nasion pietruszki zagotować krótko w 150 g białego wina, pić 1/4 szklanki 2 razy dziennie.

Kolka jelitowa – l łyżka korzenia pietruszki i 20 g kozieradki zagotować krótko w 1,5 l wody, pić 2 razy dziennie rano i wieczorem od l do 2 szklanek.

Wzdęcia i lekkie obrzmienie wątroby – 10 g zmielonych nasion pietruszki zalać 100 g gorącej oliwki, po 20 minutach robić kompresy na bolące obrzmiałe miejsce.

Bóle stawów – identycznie sporządzoną miksturę z nasion pietruszki i oliwki wcieramy w bolące miejsca na noc.

Kamica nerkowa – 25 g nasion pietruszki, 25 g widłaka goździstego, 30 g strączyn fasoli, 20 g przytulii, 30 g rdestu ptasiego, 20 g dziurawca. Zioła wymieszać i 2 czubate łyżki ziół zalać 2 szklankami wrzątku, odstawić pod przykryciem na 15 – 20 minut. Przecedzić i pić 2 razy dziennie l szklankę rano o 6, wieczorem o 17.

Zapalenie pęcherza – dużą łyżkę wysuszonych liści pietruszki zalewamy 2 szklankami wrzątku, odstawiamy pod przykryciem na 20 minut, przecedzamy, pijemy ciepły napar 2 razy dziennie o 7 i 17 do dwóch tygodni.

Pietruszka działa także na nasz organizm wzmacniająco i oczyszczająco. Dlatego warto po zimie na zmęczoną i ziemistą cerę zastosować kurację mieszanką ziołową z pietruszką. Pokroić 3 duże korzenie pietruszki, dodać l łyżkę bylicy, l łyżkę macierzanki, l łyżkę korzenia fiołka trójbarwnego, l łyżkę marzanny, gotować w 2 litrach wody około l godz. na wolnym ogniu, przecedzić, dodać 3 łyżki miodu, jeszcze przez chwilę pogotować. Pić wywar na noc (1/2 szklanki) przez 9 dni.

Wywar z pietruszki usuwa także piegi – korzeń pietruszki zalać 1/2 l wody i gotować kilkanaście minut, odcedzić, dodać kilka kropel z soku cytryny, przemywać twarz 2 razy dziennie, rano i wieczorem.

Wraz z wiosną pojawiają się owady, ukąszenia niektórych mogą być bardzo nieprzyjemne. I w takich wypadkach pomoże nam pietruszka: zgnieść świeże liście pietruszki, przykładać w miejsce ukąszenia, a ból i opuchlizna szybko ustąpią.

 

 

Źródło: Zielska, zioła i ziółka, Marta Leśnicka, Wyd. Tower Press, Gdańsk 2000

Sieci społecznościowe

Tagi