Pietruszka zwyczajna prof. Elżbieta Pisulewska

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum sativum) to dwuletni gatunek z rodziny selerowatych (Apiaceae). Występuje w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce rzadko spotykana w stanie naturalnym, natomiast powszechna w uprawie. W pierwszym roku wegetacji pietruszka wykształca rozetę pierzastych liści o długich ogonkach. W drugim roku wyrasta rozgałęziony słabo ulistniony pęd kwiatostanowy wysoki do 80 cm. białe, drobne kwiaty zebrane w baldach i jajowate, szarozielone rozłupki. Surowiec stanowią owoce pietruszki i korzeń. Owoce zawierają: 7% olejku, furanokumaryny, flawonoidy, olej. Korzeń zawiera 0,3%, furanokumaryny, flawonoidy, związki śluzowe, cukry oraz sole mineralne. Wyciągi z owoców i korzenia mają działanie moczopędne, rozkurczające, wchodzą w skład preparatów o działaniu odkażającym i zapobiegającym powstawanie kamieni moczowych. Olejek pietruszkowy wywołuje skurcze macicy i może działać poronnie.

Wykorzystanie roślin olejkowych jest ogromne. Do najważniejszych kierunków użytkowania należą: lecznictwo (olejki, napary, odwary, wyciągi alkoholowe i wodne), aromaterapia (olejki), przemysł spożywczy (wyciągi z ziół), sztuka kulinarna (zioła świeże i suszone), przemysł kosmetyczny (do pielęgnacji włosów i sóry), perfumeryjny (aromaty), a ponadto rolnictwo, sadownictwo i ogrodnictwo (biopestycydy, zapylacze i rośliny ozdobne).

 

Elżbieta Pisulewska, Tajemnice ziół zastosowanie w żywności, żywieniu, dietetyce i kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji i Zdrowia, Kraków 2016, str.  65

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska

Autor

prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska – pracuje na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Prowadzi badania dotyczące technologii uprawy roślin zbożowych, strączkowych, oleistych i zielarskich oraz jakości uzyskanych plonów. Badania nad roślinami zielarskimi dotyczą zarówno plantacji produkcyjnych gatunków przyprawowych i leczniczych, jak i sposobu wykorzystania surowców. Jest autorem lub współautorem ponad 200 pozycji wydanych drukiem. Przebywała na stażach naukowych w Anglii, Irlandii i Holandii. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agronomicznego oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Wszystkie artykuły autora

Sieci społecznościowe

Tagi