Pizza na kalafiorowym spodzie

Składniki:

Ciasto:

Na wierzch:

  • ok. 10 pieczarek
  • chuda szynka z kurczaka, indyka, itd. – ok. 150 g
  • żółty ser ok. 4 plasterki.
  • sos do pizzy (puszka pomidorów na patelnię razem z ziołami, gotujemy aż zrobi się gęsty sos)
  • przyprawy: suszony czosnek, bazylia, tymianek

 

Przygotowanie:

Kalafior ścieramy na tarce do garnka. Następnie zalewamy wodą do poziomu kalafiora (nie więcej) i gotujemy przez 8 minut. Przelewamy kalafior przez sitko i wyciskamy, żeby był tak suchy, jak się da.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Kalafior wsypujemy do miski, dodajemy dwa jajka, sól, zioła i dokładnie mieszamy. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wysypujemy ciasto z kalafiora i uklepujemy w okrąg (lub dwa, zależy ile wam tego wyszło) o grubości max. 0,5 cm.

Wsadzamy do piekarnika na 15 minut.

W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy szynkę na kwadraciki.

Wyciągamy ciasto, nie wyłączając piekarnika – podnosimy temperaturę do 200 stopni.

Smarujemy ciasto koncentratem lub sosem do pizzy, sypiemy przyprawy, kładziemy pieczarki, szynkę i na końcu ser.

Wkładamy do piekarnika na 12 minut.

Cała pizza ma ok. 500 kcal.

 

 

Źródło: codzienniefit.pl

Sieci społecznościowe

Tagi