
Pizza na kalafiorowym spodzie
Składniki:
Ciasto:
Na wierzch:
- ok. 10 pieczarek
- chuda szynka z kurczaka, indyka, itd. – ok. 150 g
- żółty ser ok. 4 plasterki.
- sos do pizzy (puszka pomidorów na patelnię razem z ziołami, gotujemy aż zrobi się gęsty sos)
- przyprawy: suszony czosnek, bazylia, tymianek
Przygotowanie:
Kalafior ścieramy na tarce do garnka. Następnie zalewamy wodą do poziomu kalafiora (nie więcej) i gotujemy przez 8 minut. Przelewamy kalafior przez sitko i wyciskamy, żeby był tak suchy, jak się da.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Kalafior wsypujemy do miski, dodajemy dwa jajka, sól, zioła i dokładnie mieszamy. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wysypujemy ciasto z kalafiora i uklepujemy w okrąg (lub dwa, zależy ile wam tego wyszło) o grubości max. 0,5 cm.
Wsadzamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy szynkę na kwadraciki.
Wyciągamy ciasto, nie wyłączając piekarnika – podnosimy temperaturę do 200 stopni.
Smarujemy ciasto koncentratem lub sosem do pizzy, sypiemy przyprawy, kładziemy pieczarki, szynkę i na końcu ser.
Wkładamy do piekarnika na 12 minut.
Cała pizza ma ok. 500 kcal.
Źródło: codzienniefit.pl