Poczuj miętę!

Wydawać by się mogło, że nie ma takiej choroby, której ta roślina by nie leczyła,chociaż według ówczesnego uznania stosowano ją przede wszystkim jako środek pobudzający trawienie. Wachlarz leczniczych właściwości mięty z upływem wieków znacznie się poszerzył. Miętę często stosowano, jak przed wiekami, jako środek łagodzący bóle dziąseł, ale także przy zaburzeniach pracy wątroby i śledziony oraz do hartowania piersi przy karmieniu.

Mięta pobudza wytwarzanie soków trawiennych, soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie pokarmów. Zwiększa łaknienie, znosi nadmierne skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, usuwa wzdęcia brzucha. Zabija bakterie w przewodzie pokarmowym i drogach żółciowych. Zwiększa ilość wydalanego moczu, ma działanie uspokajające i nieznacznie obniża ciśnienie krwi.

Herbata miętowa jest stosowana jako napój gaszący pragnienie u ludzi pracujących w wysokich temperaturach.

W leczeniu znalazł również zastosowanie wydestylowany z liści olejek miętowy, który działa podobnie jak liście mięty, a ponadto ma właściwości przeciwbólowe - znosi bóle stawowe i nerwobóle. Ze względu na działanie dezynfekujące dodawany jest do past do mycia zębów. Stosowany w postaci aerozolu ma silne własności bakteriobójcze, może być używany do inhalacji w chorobach układu oddechowego, jak zapalenie oskrzeli i zapalenie zatok, zmniejsza także obrzęk błony śluzowej nosa. Olejek miętowy znalazł również zastosowanie w przemyśle spożywczym.

 

Źródła: Saum Kilian, Klasztorna apteka zioła o. Kiliana, wyd. Salwator, Kraków 2008

           Krześniak Leszek Marek, Apteczka ziołowa, wyd. ”Sport i turystyka”, Warszawa 1987

 

Herbatka z mięty - Wiele odmian mięty uprawiano w Europie już w IX wieku. W zapiskach pewnego mnicha czytamy,  że łatwiej policzyć iskry z Wulkana niż jej odmiany. Najpopularniejsza jest mięta pieprzowa. Ma świeży intensywny zapach.

Ma wpływ przede wszystkim na procesy trawienne organizmu. Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit.

Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

Herbatka z mięty ma także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające.

 

Więcej na : https://produktybenedyktynskie.com/p511,herbatka-z-miety-mentha-species

Sieci społecznościowe

Tagi