Pomarańczowa galaretka z agarem

Tradycyjnie galaretkę robimy z żelatyną, jednak w kuchni św. Hildegardy wieprzowina nie cieszy się uznaniem. Agar natomiast otrzymywany jest z krasnorostów.

 

Składniki:

  • 2 szklanki soku,
  • 2g substancji żelującej agar-agar

 

Przygotowanie:

Do zimnego soku dodajemy agar i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do foremek i odstawiamy na cztery godziny. Mieszanka zgęstnieje stygnąc, nie potrzebuje lodówki.

 

Sok można wycisnąć z pomarańczy albo innych owoców: malin, jeżyn, wiśni, jabłek.

Zimą do pomarańczowej albo malinowej galaretki można dodać szczyptę rozgrzewającego galgantu.

 

 

Źródło: www.hildegarda.edu.pl/pomaranczowa-galaretka-agarem/

Sieci społecznościowe

Tagi