5 najlepszych pokarmów, które chronią przed cukrzycą lub ją leczą!

Póki cieszymy się dobrym zdrowiem i energią, często nie dbamy o jakość naszych posiłków. To zdecydowanie błąd. Zdrowa, zbilansowana dieta jest doskonałą i niezwykle skuteczną profilaktyką dla wielu chorób. Zapobiega między innymi problemom zdrowotnym takim jak podwyższony cholesterol, miażdżyca, czy cukrzyca. Dobre zmiany w diecie najczęściej wprowadzamy, kiedy otrzymamy jakieś niepokojące symptomy typu podwyższony poziom cukru we krwi, z czym boryka się aktualnie coraz więcej osób. Oczywiście należy wówczas stanowczo reagować, by nie doprowadzić do rozwoju cukrzycy. W takim przypadku szczególnie należy uważać na dobór produktów w codziennym jadłospisie. Warto też wzbogacić dietę o kilka szczególnie sprzyjających pokarmów, które mają moc obniżania poziomu cukru we krwi.

Cukrzyca i jej ryzyko!

Aktualnie cukrzyca należy do najpowszechniejszych chorób na świecie. Polega na nieprawidłowym stężeniu glukozy we krwi, co niesie dla nas wiele niebezpieczeństw. Do najczęstszych jej objawów należy: szybkie przybieranie na wadze, częste uczucie zmęczenia, senność, bóle głowy oraz wahania nastroju. Jej przyczyny mogą być rozmaite, ale jedno jest pewne. Do rozwoju cukrzycy przyczynia się w dużej mierze nieprawidłowa dieta oparta na spożywaniu dużych ilości cukrów prostych, produktów przetworzonych i tłuszczy. Do tego jeśli dochodzi siedzący tryb życia, sięganie po używki i nieregularne spożywanie posiłków, ryzyko się zwiększa. Wówczas należy stanowczo zmienić nawyki żywieniowe! Istotne jest wzbogacenie diety o produkty o niskim indeksie glikemicznym, a ograniczenie tych wysoce węglowodanowych. Istnieje też grupa pokarmów, która szczególnie jest zalecana na diecie przeciwcukrzycowej.

Charakterystyka diety przeciwcukrzycowej!

Dieta, która pomaga zapobiec cukrzycy wymaga przestrzegania kilku zasad. Po pierwsze ograniczanie ilości węglowodanów w diecie, a szczególnie udziału cukrów prostych, ponieważ podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi. Kolejną ważną kwestią jest regularność spożywania posiłków. Powinny składać się one z niewielkich porcji, ale mogą być częstsze. W ten sposób łatwiej zapewnić stabilność poziomu glikemii w organizmie. No i podstawową zasadą jest dbanie o prawidłowe zbilansowanie diety. Wszystko po to, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, mineralnych i budulcowych. W ten sposób możemy zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Poznaj 5 najlepszych pokarmów, które chronią prze cukrzycą!

  1. Kasza – wszelkie kasze w tym jęczmienna, pęczak, czy gryczana są źródłem węglowodanów złożonych, czyli tych bezpieczniejszych dla diabetyków. Nie powodują one nagłego wyrzutu glukozy do krwi, ani też gwałtownego jej spadku. Kasze mogą stanowić składnik dań głównych, jak i uzupełniać zupy.
  2. Ryż brązowy – ma niski indeks glikemiczny i jest kopalnią cennych minerałów, które regulują poziom cukru we krwi. Ryz brązowy również sprawdzi się jako składnik dań głównych. Pasuje do gulaszy, mięs i ryb.
  3. Szpinak – ma bardzo niską zawartość węglowodanów, za to jest bogaty w błonnik. Poza tym jest bogaty w potas, którego odpowiednia podaż niweluje ryzyko cukrzycy. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, koktajli, a także pasuje do wszelkich mięs i ryb.
  4. Awokado – jest niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych. Dzięki dużej zawartości i odpowiedniej kombinacji dobroczynnych składników wspomaga działanie insuliny obniżające poziom cukru we krwi. Może stanowić dodatek do sałatek, past kanapkowych, sosów, czy też zastąpić masło.
  5. Migdały i orzechy włoskie – to produkty, które przede wszystkim stymulują produkcję insuliny. Do tego są bogate w kwasy omega-3 i chronią przed stanami zapalnymi występującymi częściej przy podwyższonych poziomach cukru. Można je dodawać do owsianek, deserów i sałatek.