Porównanie składu chemicznego i wartości odżywczej żywności ekologicznej i konwencjonalnej

Spożycie żywności ekologicznej rośnie na całym świecie. Przybywa więc badań naukowych, dotyczących jej faktycznej wartości odżywczej. My przeanalizowaliśmy pozytywny i szkodliwy wpływ żywności ekologicznej oraz konwencjonalnej, które różnią się swoim składem.

Uprawy ekologiczne zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy (witamina C, polifenole i flawonoidy) oraz minerałów. Mają wyższą zawartość suchej masy w produkcie, niż żywność konwencjonalna. Ponadto, mają niższy poziom resztek pestycydów, azotanów i niektórych zanieczyszczeń metalami ciężkimi.

Istnieje zależność między różnymi metodami nawożenia i ochrony roślin, a zawartością składników odżywczych w uprawach ekologicznych i tradycyjnych. Można powiedzieć, że ekologiczne produkty spożywcze mają wyższą wartość odżywczą. Ponadto, dzięki niższemu poziomowi zanieczyszczeń, wiąże się z nimi znacznie mniejsze ryzyko chorób.

 

Na podst. A comparison of chemical composition and nutritional value of organically and conventionally grown plant derived foods, www.ncbi.nlm.nih.gov

Sieci społecznościowe

Tagi