POST ŚCISŁY wg. św. Hildegardy z Bingen

Tę najtrudniejszą formę postu zaleca się prowadzić w grupie pod fachową opieką terapeuty medycyny Hildegardy.

Czas trwania postu: 6-10 dni.

 W ciągu tych dni można spożywać jedynie napój postny, wybrany według subtilitet ze wskazanych niżej:

  • kawa orkiszowa, herbata koperkowa, inne ziołowe herbaty (melisa, pokrzywa, szałwia)
  • zupa grysikowo - warzywna lub wywar z zupy orkiszowej
  • sok jabłkowy lub winogronowy z dodatkiem herbaty koperkowej - nie czyste soki!

Należy pamiętać o wypijaniu ok. 2-3 l płynów dziennie!

Plan odżywiania

Śniadanie: kawa orkiszowa lub herbata koperkowa, ewentualnie z dodatkiem l łyżeczki miodu.

Obiad: zupa grysikowo - warzywna.

Skład [dla dwóch osób]:

• 300 g warzyw (fenkuły, zielona fasola, marchew, seler, czerwone buraki, korzeń pietruszki)

• 2 łyżki grysiku orkiszowego

• zioła (pokrojone - rtatka pietruszki, cząber, macierzanka, lubczyk, bluszczyk kurdybanek)

• przyprawy (bertram, galgant, gałka muszkatałowa, sól)

• 1 litr wody

Przygotowanie:

Warzywa pokroić, z dodatkiem małej ilości wody udusić bez przykrycia. Grysik gotować 5 min. w l litrze wody. Przetarte warzywa dodać do grysiku, wszystko razem krótko zagotować. Pod koniec gotowania dodać zioła, posolić, przyprawić do smaku.

Kolacja: herbata z kopru z sokiem jabłkowym lub wywar z zupy orkiszowej.

Skład [dla dwóch osób]:

• 300 g warzyw (jak w zupie grysikowo- warzywnej)

• l filiżanka ziarna orkiszowego

• zioła i przyprawy (j w.)

• 11 wody

Przygotowanie:

Warzywa pokroić, gotować z ziarnem w 11 wody 20 min. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawić do smaku. Odcedzić i pić ciepły wywar.

Sieci społecznościowe

Tagi